14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFirmele de taxi, cuibuşor pentru nebuni

Firmele de taxi, cuibuşor pentru nebuni

Deşi legislaţia este clară în ceea ce priveşte condiţiile de angajare ale taximetriştilor, în Craiova s-au angajat la firmele de taxi persoane cu antecedente sau chiar fără permis de conducere.

Taximetristul din Craiova, care a fugit cu maşina de serviciu şi a incendiat-o într-o pădure din judeţul Mehedinţi, a reuşit să se angajeze la diferite firme de taxi, chiar dacă a mai dispărut în două rânduri cu maşinile pe care lucra. Conform legii, nu ar fi trebuit să îl mai angajeze nimeni. Acesta nu este singurul taximetrist craiovean care a călcat strâmb, iar reprezentanţii taximetriştilor susţin că astfel de şoferi ajung să transporte cetăţeni din cauza angajatorilor.

 

A fost angajat, deşi a mai avut „ieşiri“

 

Conform poliţiştilor doljeni, Daniel Gheorghe a mai „dispărut“, anul acesta, în două rânduri cu maşinile pe care lucra. Prima dată, a dispărut cu un Matiz, maşina fiind recuperată de la Oradea de proprietar. Avea rezervorul gol, nu mai avea radio-casetofon şi nici certificat de înmatriculare. Proprietarul maşinii a povestit că a reuşit să-şi recupereze banii numai după ce i-a luat din casă lui Gheorghe un televizor şi un calculator, pe care le-a vândut. După aceea, bărbatul s-a angajat la altă firmă, de unde a plecat cu un Logan, pe care l-a abandonat după trei zile într-o parcare din Craiova, cu 1.500 de kilometri mai mult la bord. Pe numele craioveanului au fost întocmite atunci două dosare penale pentru comiterea infracţiunii de abuz de încredere, însă, conform poliţiştilor doljeni, cercetările nu au continuat pentru că părţile vătămate şi-au retras plângerile. Gheorghe a reuşit să se angajeze ca taximetrist şi după această „ieşire“, numai că, de această dată, a incendiat maşina cu care a plecat. Pentru incendierea Matizului, Gheorghe este cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de distrugere, iar pentru că a plecat cu maşina de serviciu, pentru abuz de încredere.

 

Taximetrişti fără permis

 

Gheorghe nu este primul taximetrist din Craiova care dispare cu maşina de serviciu sau este condamnat pentru comiterea uneia sau mai multor infracţiuni. În noiembrie 2005, un taximetrist craiovean a fost descoperit după ce se angajase la mai multe firme de taxi, chiar dacă avea permisul suspendat şi dosar penal. Acesta trebuia să rămână fără permis după ce a fost implicat într-un accident rutier, la jumătatea anului 2005, însă le-a spus poliţiştilor că l-a pierdut. Oamenii legii au suspendat permisul declarat pierdut şi i-au eliberat bărbatului o dovadă de pierdere şi una provizorie de circulaţie. După câteva luni, taximetristul a fost implicat în alt accident rutier, în timp ce era angajat la altă firmă de taxi. Când i-a fost cerut permisul de conducere, taximetristul a prezentat chiar permisul „pierdut“ pentru că dovada expirase. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea permis. În noiembrie acelaşi an, taximetristul a fost descoperit în trafic şi a prezentat pentru control o copie a permisului de conducere.

Alt caz este cel al unui tânăr din localitatea Călimăneşti, care a reuşit să se angajeze ca taximetrist, în 2007, chiar dacă nu avea permis de conducere. Acesta falsificase documentele de angajare – copie CI, copie permis şi copie atestat -, lipind poza sa peste cea a colegului său de apartament. Tânărul a abandonat autoturismul într-o parcare, fără staţie, casă de marcat, roată de rezervă, cric şi având avariate două uşi.

 

Cazier de conduită profesională pentru taximetrişti

 

În legătură cu cazurile din 2005 şi 2007, reprezentanţii taximetriştilor au declarat la acea vreme că angajatorii au fost responsabili de situaţia creată, pentru că au angajat persoane numai pe baza copiilor xerox ale actelor. Conducerea Camerei Taximetriştilor – filiala Dolj a precizat în legătură cu cazul lui Daniel Gheorghe că acest incident a fost posibil din cauza neatenţiei operatorului care l-a angajat. Dacă acesta din urmă ar fi ţinut cont de „antecedentele“ lui Gheorghe, nu l-ar fi angajat.

„Noi contabilizăm toate reclamaţiile în legătură cu taximetriştii, iar firmele pot cere informaţii sau recomandări despre ei atunci când îi angajează. Cei cu probleme sunt anunţaţi chiar şi prin staţie şi se află că sunt neserioşi. Unele firme nu cer astfel de informaţii sau, dacă cer, nu ţin cont de ele şi angajează taximetrişti care pot crea probleme“, a explicat Nistor Duval, preşedintele Camerei Taximetriştilor.

Conform acestuia, de la începutul anului, pe numele taximetriştilor se întocmeşte un cazier de conduită profesională, în care se trec toate reclamaţiile, abaterile şi sancţiunile. Legislaţia în vigoare prevede că transportatorul autorizat trebuie să solicite la angajarea fiecărui taximetrist dovada că acesta este inclus în baza de date a filialei unei asociaţii profesionale. Pe baza dovezii, transportatorul autorizat va solicita în scris asociaţiei respective cazierul de conduită profesională, care va fi anexat obligatoriu la dosarul de angajare.

Reclamaţii

Pentru orice reclamaţie privind activitatea taximetriştilor, craiovenii pot suna la numărul de telefon 0251/410.739 de la Camera Taximetriştilor. Sesizările privind conduita necorespunzătoare a taximetriştilor, nerespectarea solicitărilor clienţilor sau solicitarea de ciubucuri vor fi verificate de reprezentanţii Camerei şi vor fi trecute în cazierul de conduită profesional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII