9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani doar pentru primarii PSD şi PNL

Bani doar pentru primarii PSD şi PNL


Primarii PSD şi PNL din Olt au fost recompensaţi de guvern, cu o lună înainte de alegeri, primind cea mai mare parte din cele aproximativ 40 de milioane de lei alocate judeţului. Edilii-şefi care au fost săriţi din schemă susţin că banii au fost acordaţi pe criterii politice.

 

OLT. Guvernul „a scos la interval“, în preajma alegerilor parlamentare, 1,3 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară pentru a-i transfera în bugetul primăriilor. Pomenile electorale au fost împărţite în mare măsură, aşa cum era de aşteptat, localităţilor conduse de primarii PSD şi PNL. Pe lista celor care au primit darul se regăsesc numai 92 de comune şi şase oraşe din judeţ, faţă de 112, câte sunt în total.

HG nr. 1155 din 24 septembrie, publicată în Monitorul Oficial de vineri, prevede alocarea unor sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Cei mai mulţi bani au fost alocaţi, evident, oraşelor care au conducere pesedistă şi liberală, iar sumele au variat între 880.000 şi 1.530.000 de lei.

Cel mai mult i-a revenit Caracalului condus de pesedistul Anghel Gheorghe, care a primit 1.530.000 de lei, urmat de Balş, Drăgăneşti-Olt, Potcoava, condusă de liberalul Florin Mateiana, şi Scorniceşti, condus de liberalul Constantin Nedelea, care au primit şi ele câte 1.500.000 de lei. Ceva mai puţin au primit Corabia (1.130.000 de lei) şi Piatra-Olt (880.000 de lei).

Lista cu pomeni mai cuprinde şi 92 de localităţi din mediul rural. 64 de comune conduse de primari PSD şi alte 17 unităţi administrativ-teritoriale cu conducere liberală au primit recompense financiare cu sume cuprinse între 330.000 şi 400.000 de lei.

Pe listă au mai fost strecurate şi şapte localităţi ale pedeliştilor (Brastavăţu, Cungrea, Dăneasa, Sprâncenata, Valea Mare, Movileni şi Şopârliţa), precum şi cele cu primari PC şi PNG, Voineasa respectiv Iancu Jianu.

 

Primării „pedepsite“

 

Printre localităţile „pedepsite“ de executiv se regăsesc 12 comune şi municipiul reşedinţă de judeţ. Cu mici excepţii, comuna Coloneşti condusă de un primar PSD, care şi-a anunţat în schimb candidatura pentru parlament sprijinit de PD-L, şi Găvăneşti, care are în fruntea administraţiei un primar PIN, dar şi localităţile Brebeni, Cârlogani, Găneasa, Grădinari, Nicolae Titulescu, Studina, Teslui, Vădastra, Vădăstriţa şi Vâlcele, care au în fruntea lor primari PD-L, nu au primit nici un leu.

Primarii localităţilor care au primit „mălaiul“ motivează că banii le-au fost acordaţi pentru că au semnalat consiliului judeţean faptul că au mai multe investiţii în derulare, în timp ce primarii săriţi de pe listă au altă părere. Ei spun că şi ei aveau de realizat proiecte şi susţin că banii au fost acordaţi pe criterii politice.

 

Cungrea a ieşit din tipare

 

Dacă pentru localităţile din mediul rural sumele acordate de guvern s-au cifrat între 100.000 şi 400.000 de lei, localitatea Cungrea a fost excepţia de la regulă.

Deşi este condusă de un primar pedelist, comuna Cungrea a primit dublu decât majoritatea comunelor, adică 630.000 de lei.

Luat prin surprindere, Ion Murguleţ, primarul localităţii, susţine că banii sunt bineveniţi, având în vedere proiectele pe care le are în derulare. „Avem mai multe lucrări în derulare. Am prezentat Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor situaţia cu lucrările pe care le avem în derulare“, a explicat Murguleţ.

Nu cu aceeaşi sumă se pot lăuda şi celelalte comune. Optaşi-Măgura, spre exemplu, a primit 330.000 de lei. Şi aici există investiţii în derulare, susţine primarul pesedist, Marin Scurtu. „Avem în derulare execuţia unui pod şi altă lucrare de asfaltare, dar nu mai aveam fonduri“, a spus Scurtu. Liberalul Ilie Chitez, primarul comunei Bobiceşti, susţine că a făcut adrese către CJ. „Am făcut în repetate rânduri adrese către consiliul judeţean, pentru că ne trebuie bani. Sunt mulţumit de suma primită, însă trag speranţă să ne aloce şi consiliul alte fonduri pentru că avem multe de făcut“, a precizat Chitez.

Nu acelaşi lucru îl poate spune şi primarul de la Valea Mare. Portivit HG. nr. 1155, localităţii i-au revenit doar 100.000 de lei. „Nu este normal ca o comună care are peste 4.000 de locuitori să primească mai puţin decât localităţi mult mai mici. Aşteptăm banii de la consiliul judeţean, să vedem dacă preşedintele Paul Stănescu se va ţine de promisiunea făcută în timpul campaniei electorale, aceea că va fi un preşedinte pentru toţi primarii, indiferent de culoarea politică“, a spus Gheorghe Ristea, primarul localităţii Valea Mare.

 

„Mită electorală“

 

Nemulţumiţi, primarii care nu au primit un şfanţ critică modul în care au fost întocmite listele cu beneficiarii. Pesedistul Nicolae Stan, primarul comunei Coloneşti, este singurul care a fost sărit din schemă. Deja este cunoscut faptul că, în trecut, Stan a criticat aspru conducerea PSD. Motivul este lesne de înţeles: edilul a fost taxat pe motiv că a ales să candideze independent pentru un post de deputat, beneficiind de sprijinul pedeliştilor. „Nu am primit nici un ban. Nu este nimic! Este mită electorală! Probabil, cei care au împărţit banii au ştiut că nouă nu ne trebuie“, a declarat ironic primarul localităţii Coloneşti.

Şi ceilalţi primari sunt nemulţumiţi. „Probabil localitatea Studina nu a mai fost găsită pe harta judeţului. Sunt scârbit. Dacă aşa înţeleg mai-marii noştri că se face politică, dacă aşa ştiu ei că este omenia! No coment!“, a declarat şi Marian Vasile, primarul localităţii Studina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS