10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStop violenţei asupra copiilor!

Stop violenţei asupra copiilor!

Numărul din ce în ce mai mare al copiilor abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi a pus pe jar autorităţile, care au iniţiat o campanie de eliminare a pedepselor corporale aplicate copiilor.

Potrivit ultimelor statistici ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, aproape 3.000 de micuţi au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în primele trei luni ale acestui an. Asta, în condiţiile în care, anul trecut, s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri, iar cele mai multe au avut loc în mediul rural.
În judeţul Olt, în ultima perioadă, au fost făcute publice cazuri de copii deveniţi victime ale neglijenţei părinţilor, alţii bătuţi de rude, o minoră hărţuită sexual şi nou-născuţi omorâţi de părinţi. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a demarat zeci de anchete în cadrul familiilor în care părinţii au fost suspectaţi de neglijenţă sau de rele tratamente aplicate minorilor. Unii dintre micuţi au ajuns în grija statului, alţii, în cea a rudelor sau a bunicilor.

Copilării distruse

Unul dintre cele mai grave cazuri de minori abuzaţi s-a petrecut în comuna Grădinile, la sfârşitul lunii martie a acestui an. Un copil de şase ani a ajuns la spital în stare critică, fiind la un pas de a-şi pierde un ochi, după ce a fost lovit cu biciul de bunicul său. Bărbatul era băut când şi-a bătut nepotul. DGASPC a derulat o anchetă socială în acest caz şi a stabilit că băiatul va fi luat din casa bunicilor, din Grădinile, şi încredinţat tatălui său, care se recăsătorise în comuna Rotunda.
Alt caz, care a zguduit întreg judeţul Olt, a fost descoperit la Sprâncenata, tot în luna martie. O fată de 16 ani era hărţuită sexual de tatăl său vitreg de ani buni. Fata l-a reclamat pe bărbat şi la poliţie, a povestit drama sa mamei sale, rudelor şi vecinilor, însă nimeni nu a crezut-o.
Adolescenta Maria P. a trăit clipe de coşmar văzând că părinţii ei îi ucideau fraţii abia născuţi. Fata i-a auzit plângând pe ambii copii, apoi a ajutat-o pe mama sa să îi bage în pungă şi să îi înfăşoare în pulovere. Copila a mers chiar cu tatăl său cu căruţa, când acesta i-a aruncat sora omorâtă pe câmp.
Tot anul acesta, DGASPC a anchetat două cazuri în care părinţii au fost suspectaţi de neglijenţă. Este vorba de un băieţel de patru ani, care a băut motorină, şi un copil de doi ani, care a ajuns la spital în comă alcoolică. Anul trecut, o fetiţă de un an şi patru luni din Balş s-a rostogolit pe scări între două etaje ale blocului, întrucât concubinul mamei sale a lăsat-o nesupravegheată. Mama, cunoscută drept consumatoare de alcool, şi-a lăsat fetiţa în grija statului.
Şefa DGASPC, Luminiţa Tudora, a condamnat în mai multe rânduri indiferenţa oamenilor cu privire la aceste cazuri. „Ei trebuie să înţeleagă că au responsabilitatea morală de a anunţa imediat autorităţile atunci când află despre cazuri de copii bătuţi, abuzaţi sau neglijaţi de părinţi. Este inadmisibil să auzi cum vecinii tăi îşi bat copilul şi să rămâi indiferent. Copiii sunt neajutoraţi şi trebuie protejaţi de întreaga comunitate“, a explicat directoarea DGASPC.

Campanie amplă

Autorităţile române au lansat ieri o amplă campanie mediatică împotriva violenţei fizice exercitate asupra copiilor. Potrivit statisticilor, aceasta a atins cote alarmante. Peste 80% dintre copiii români se plâng că sunt bătuţi de părinţi. Violenţa fizică asupra micuţilor nu este însă o problemă tipic românească, ci se regăseşte în majoritatea statelor civilizate.
Reprezentanţii Consiliului Europei au decis să lanseze o campanie continentală de stopare a pedepselor corporale aplicate minorilor, sub sloganul „Mâinile tale ar trebui să protejeze, nu să pedepsească. Ridică mâna împotriva bătăii copiilor“. România se numără printre primele ţări europene care adoptă această campanie.
Începând de ieri, posturile româneşti de televiziune promovează mesajul antiviolenţă, în ideea responsabilizării opiniei publice şi a specialiştilor care lucrează atât în sistemul de învăţământ, cât şi în domeniul protecţiei drepturilor copilului. În paralel cu difuzarea spotului TV, vor fi distribuite afişe, broşuri şi pliante conţinând mesajul campaniei. Acţiunea se va încheia pe 10 decembrie şi este derulată în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ministerul Educaţiei, Fundaţia „Sheherezade“ şi Consiliul Naţional al Audiovizualului.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS