19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn sprijinul suferinzilor de boli incurabile

În sprijinul suferinzilor de boli incurabile

Ziua Internaţională a Îngrijirilor Paliative, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 11 octombrie, a fost marcată ieri şi la Slatina.

Fundaţia Rain Care, singura cu preocupări în domeniul paliativ din judeţ, funcţionează din anul 2002. Reprezentanţii acesteia au reamintit ieri o realitate tristă: peste 95% dintre pacienţii din România care suferă de boli incurabile mor în chinuri, iar sistemul public de îngrijire nu face nimic. Sunt pacienţi cu care spitalele publice nu-şi mai încarcă inutil cheltuielile, aşa că rudelor nu le rămâne decât să fie martore la suferinţele acestora. Aşa am ajuns să fim pe ultimele locuri la consumul de morfină, singurul produs care le alină bolnavilor suferinţa. În judeţul Olt, numărul bolnavilor de cancer este impresionant.
„E recunoscut faptul că incidenţa cancerului în judeţ este deosebit de mare, dar pentru noi numărul contează mai puţin. Important este cum îi putem ajuta, iar acum avem soluţia acestui centru de expertiză pentru îngrijiri paliative, unde rudele, dar şi cadrele medicale, pot suna şi se pot informa despre metodele folosite în îngrijirea bolnavilor aflaţi în fază terminală. În judeţ mai acţionează două echipe mobile de îngrijire la domiciliu, una în Slatina, cealaltă în Caracal, însă personalul medical face acţiune de voluntariat, după ce-şi termină munca în spital, motiv pentru care numărul pacienţilor aflaţi în îngrijire este foarte mic“, a declarat coordonatoarea centrului de expertiză din Slatina, dr. Luminiţa Dumitrescu.

Drepturile pacientului, ignorate

Chiar şi pentru cele mai multe dintre instituţiile de îngrijire şi cele de asistenţă medicală, termenul de îngrijiri paliative este puţin cunoscut. Organizaţii şi fundaţii care să se ocupe de muribunzi nu există în toată regiunea, chiar dacă ţările civilizate au zeci de ani de experienţă în domeniu. Tot acolo s-au înfiinţat spitale şi, la nivelul forurilor mondiale ale experţilor, s-au făcut şi recomandări de introducere a paliaţiei în sistemele publice. În România, în secţiile de oncologie, pacienţii nici măcar nu-şi cunosc drepturile, aşa cum sunt expuse la nivel mondial: să fii crezut că te doare; să ţi se prevină şi să ţi se trateze durerea; să ţi se facă o anamneză corectă a durerii şi a medicaţiei pe care ai primit-o; să răspunzi liber la întrebările legate de durere; să participi alături de medicul tău la alcătuirea unui plan de tratament al durerii; să ştii la ce medicaţie, proceduri terapeutice şi anestezice vei fi supus; să cunoşti riscurile, beneficiile şi efectele secundare ale tratamentului; să ştii ce alternative de tratament al durerii ai; să ţi se evalueze durerea în manieră individualizată; să ceri modificarea tratamentului când durerea persistă; să ţi se ofere îngrijire medicală cu compasiune şi simpatie; să refuzi fără prejudecăţi tratamentul pe care ţi-l recomandă medicul; să afli a doua opinie sau să consulţi un specialist în durere; să ţi se dea spre consultare documentaţia medicală, iar lista poate continua.
Multe dintre aceste lucruri le puteţi afla de la voluntarii Centrului Regional de Expertiză pentru Îngrijiri Paliative din Slatina, pregătiţi să ofere consiliere, informare şi training, la numărul de telefon 0349/416808, sau 0800800525 pentru profesioniştii din sănătate, sau de pe site-ul www.repacaro.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS