20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii din Oltenia intră în grevă

Minerii din Oltenia intră în grevă

Cei peste 9.000 de membri ai Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia vor intra mâine în grevă de avertisment, pentru a atrage atenţia în legătură cu blocajul financiar existent la nivelul unităţii.

 

GORJ. Minerii din Bazinul Olteniei vor organiza mâine o grevă de avertisment de două ore. Liderii de sindicat ai ortacilor sunt nemulţumiţi de modul în care Ministerul Economiei şi Finanţelor a înţeles să respecte prevederile unui protocol încheiat în vara anului trecut cu Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia. Alt motiv al protestului este şi blocajul financiar existent la nivelul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), în relaţia cu beneficiarii şi furnizorii, după cum se menţionează într-un comunicat emis de sindicatele conduse de Marin Condescu. Potrivit aceleiaşi surse, greva de avertisment va avea loc în toate exploatările miniere şi serviciile conexe, pe 10 octombrie, între orele 7.00 şi 9.00. Minerii cer ca, în ziua grevei, conducerea fiecărei subunităţi din cadrul Societăţii Lignitului să prezinte greviştilor date legate de situaţia economică a unităţii.

 

Situaţia stocurilor de cărbune

 

După cum se menţionează în comunicatul semnat de Marin Condescu, sindicatele solicită conducerii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia să prezinte situaţia realizărilor la cărbune şi la decopertări, pe 30 septembrie 2008, precum şi situaţia livărilor de cărbune pe subunităţi şi pe beneficiari, la aceeaşi dată. De asemenea, sindicaliştii vor să mai afle şi nivelul stocurilor de cărbune existente în prezent la fiecare subunitate din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, dar şi cuantumul încasărilor şi datoriilor: „Pentru a face o analiză de perspectivă a anului 2009 împreună cu membrii de sindicat, cerem să ne fie puse la dispoziţie programul de producţie pe total SNLO şi pe subunităţi, pentru anul următor, şi situaţia contractelor pentru livrările de cărbune pe totalul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi pentru beneficiari, pentru anul 2009, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă încheiat pe 2008. SNLO are de încasat creanţe de 300 de milioane de lei şi are datorii către furnizori de 210 milioane de lei. Nu SNLO este de vină pentru blocajul financiar, ci societăţile care nu achită. Noi am mers pe varianta ordonanţelor prezidenţiale pentru blocarea conturilor CET-urilor Braşov, Bacău, Oradea, Arad, precum şi RAAN Mehedinţi. Pe 14 octombrie este ultimul termen în procesul cu RAAN. Sunt probleme grave. Noi nu ştim ce se va întâmpla cu producţia pe anul ăsta, iar pentru 2009 nu ştim dacă există vreo strategie. Anumiţi beneficiari ai SNLO se orientează către societăţi private care oferă cărbune mai prost, dar mai ieftin“, a afirmat Marin Condescu.

 

„Suntem pe plus“

 

Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a declarat că unitatea este în profit şi are achitate toate taxele la bugetul statului: „Noi suntem pe plus, dacă se observă nivelul creanţelor şi al datoriilor. Avem anumite piedici în a livra cărbunele şi în a recupera creanţele. Credem că este vorba şi de rea-voinţă, la un moment dat. În ceea ce ne priveşte, avem plătit tot, la zi, la bugetul asigurărilor sociale, salariile sunt achitate la termen, furnizorii sunt în perioada de scadenţă. Nivelul creanţelor s-a triplat, faţă de perioada anterioară. Nu putem vorbi de o concurenţă a celor care deţin licenţe de exploatare. Societatea Lignitului nu va avea niciodată concurenţă, numai că noi nu vindem pământ pe post de cărbune. Sigur că este mai ieftin, dar şi puterea calorică este mai mică. Avem stabilită pe acest an o producţie de 19 milioane de tone. Nimeni nu produce dacă nu are cui să vândă“, a declarat Eugen Davidoiu, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS