20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSMURD, în Vâlcea

SMURD, în Vâlcea

Judeţul Vâlcea are Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), care va acţiona în Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani şi Brezoi. Dotarea a costat peste 250.000 de euro şi a fost asigurată de Ministerul Sănătăţii Publice şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.

 

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ (ISU) Vâlcea a fost inaugurat vineri după-amiază Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), în prezenţa lui Raed Arafat, subsecretarul de stat al Ministerul Sănătăţii Publice (MSP). La inaugurare au participat şi managerii de spitale din judeţ, şi autorităţile locale. SMURD îşi va desfăşura activitatea în Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani şi Brezoi şi 34 de cadre ale ISU vor lucra în patru schimburi, 24 de ore din 24.

„Este un pas uriaş că avem trei echipaje de intervenţie rapidă la Vâlcea. Pe măsură ce vor fi constatate zonele descoperite, e posibil să fie aduse şi alte maşini. Acest serviciu nu înlocuieşte ambulanţa. Echipajele care vor lucra pe cele trei maşini au fost pregătite pentru a salva o viaţă în câteva minute, până să ajungă pacientul la spital. Echipamentele de pe maşini trebuie folosite corect atunci când se acordă primul ajutor, pentru că au fost cazuri în ţară, în care aparatura nu a fost folosită cum trebuia. Rog echipajele ca atunci când o persoană este în pericol să plece imediat şi să îi acorde primul ajutor“, a spus, Raed Arafat, angajaţilor care vor lucra pe SMURD.

Subsecretarul de stat a precizat că autospecialele cu ajutorul cărora se va interveni în situaţiile de urgenţă pentru acordarea primului ajutor au costat peste 250.000 de euro şi au fost achiziţionate prin intermediul ministerelor MSP şi MIRA.

Angajaţii, specializaţi la Craiova, Bucureşti şi Timişoara

 

Cele 34 de cadre ale ISU care lucrează pe SMURD au fost specializate de medicii din cadrul SMURD Craiova, Bucureşti şi Timişoara şi vor acorda primul ajutor cu personalul paramedical, persoanelor care au suferit accidente sau îmbolnăviri acute. Pentru început, în următoarele două săptămâni, angajaţii SMURD Vâlcea vor lucra în colaborare cu cei de la Sibiu.

Cele trei autospeciale SMURD sunt dotate cu: butelii de oxigen, tărgi, scaune de transport pacienţi, saltea vacuum, mască de resuscitare, defibrilator semiautomat, balon de resuscitare, stetoscop, folie izotermă, materiale pentru curăţare şi dezinfecţie, trusă medicală de prim ajutor şi alte accesorii necesare pentru a putea interveni eficient în situaţii de urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS