20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScânteia speranţei, mereu aproape de noi

Scânteia speranţei, mereu aproape de noi

„Uitaţi-vă la ziua de Azi!…

Cea de Ieri e doar un Vis,

Iar cea de Mâine, doar Viziune;

Un Azi bine trăit face

Din fiecare Ieri un Vis de Fericire,

Din fiecare Mâine o Viziune a Speranţei.“

(Kalidasa)

 

Speranţa este o atitudine care îi protejează pe oameni de apatie, deznădejde sau depresie în momentele dificile.

Christopher Reeve spunea că speranţa este o alegere şi se pare că avea dreptate. Ce rost are să fim nefericiţi dacă putem fi fericiţi? De ce unii oameni reuşesc să fie fericiţi, plini de speranţe şi optimişti, în timp ce alţii par să aleagă să fie nefericiţi şi pesimişti?

Suntem dominaţi de obiceiuri şi am învăţat multe strategii de a face faţă situaţiilor dificile. Dacă suntem obişnuiţi să adoptăm o abordare negativă, de neîncredere în propriile forţe, această atitudine va deveni ca a doua natură pentru noi; vom avea o stare permanentă de deprimare din simplul motiv că aşa am acţionat dintotdeauna. Începeţi să observaţi diferitele moduri în care prietenii şi rudele dumneavoastră îşi tratează propriile provocări. Cunoaşteţi pe cineva care pare să găsească întotdeauna o atitudine pozitivă care să soluţioneze situaţie? Cine sunt cei care văd întotdeauna partea întunecată a vieţii?

Experţii sunt de acord că durează douăzeci şi una de zile pentru a schimba un obicei vechi şi a consolida altull nou. Este o veste bună, fiindcă înseamnă că, într-un interval scurt de timp, vă puteţi schimba modul de gândire şi, făcând acest lucru, puteţi modifica şi felul în care vă simţiţi şi vă purtaţi. Dacă sunteţi blocat în convingeri negative despre propria persoană şi despre restul lumii, veţi fi de părere că o stare plină de speranţe este greu de atins. Dar nu este totul pierdut! Începeţi să vă învingeţi această deprindere pesimistă chiar acum! Alegeţi optimismul în locul pesimismului, chiar dacă vi se pare dificil. Exersaţi o atitudine plină de speranţe când vă confruntaţi cu situaţii dificile. Dacă sunteţi perseverent în această atitudine, veţi resimţi schimbările cât de curând. Alegeţi calea speranţei şi urmaţi-vă visurile. Astfel, veţi fi concentrat, încărcat de energie şi entuziast în legătură cu viaţa dumneavoastră.

Lynda Field, în cartea sa „Drumul cel mai scurt spre fericire“, propune zece modalităţi de recuperare a speranţei. Iată, pe scurt, sfaturile ei:

1. Căutaţi-o. Chiar dacă nu reuşiţi să vedeţi latura pozitivă în momentul de faţă, începeţi să o căutaţi. Intenţiile noastre ne ajută să ne creăm propriile deznodăminte şi o dorinţă puternică de a vă energiza vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi starea de spirit.

2. Apreciaţi frumuseţea naturii. Petreceţi timp în aer liber şi vă veţi simţi mai cu picioarele pe pământ şi mai calm, sesizând mai bine spiritul vieţii.

3. Scrieţi o scrisoare unui prieten. Există tendinţa de a obţine de la viaţă exact ceea ce oferim. De fiecare dată când ne apropiem de altă persoană, experimentăm bucuria umană de a ne împărtăşi propria persoană celor din jur.

4. Renunţaţi la deznădejde. Când pesimismul începe să vă acapareze, priviţi-vă îndoielile dintr-o perspectivă realistă, găsind ceva de preţ în viaţa dumneavoastră.

5. Implicaţi-vă într-o activitate fizică. Dacă acordăm prea multă atenţie conştientă deznădejdii, orice tendinţă către speranţă va dispărea. Exerciţiile fizice sunt uneori exact ceea ce avem nevoie pentru a transforma energia sumbră în ceva mai productiv şi mai activ.

6. Folosiţi un limbaj vesel şi optimist. Un discurs entuziast îşi creează o energie proprie. Folosiţi un ton mai viu, un vocabular pozitiv şi imediat vă veţi simţi mai bine.

7. Reamintiţi-vă că totul se schimbă. Oricât de dificilă ar fi situaţia în care vă aflaţi, aceasta nu va rămâne aşa la nesfârşit. Optimiştii sunt conştienţi mereu de acest fapt, chiar şi atunci când trec prin momente grele. Încercaţi această abordare, vă veţi convinge că funcţionează.

8. Bucuraţi-vă de ceva. Dacă vă puteţi implica într-un moment de bucurie, veţi deveni imediat mai plin de speranţe. Uitaţi-vă la filmul dumneavoastră preferat, mâncaţi ceva dulce, încălţaţi-vă cu sandalele preferate… Intraţi în contact cu orice lucru care vă place foarte mult şi veţi vedea cum vi se va risipi melancolia.

9. Încurajaţi pe cineva. Aceasta este o modalitate infailibilă de a ajunge să vă simţiţi mai bine. Imediat ce vă formaţi obiceiul de a-i sprijin pe ceilalţi, vă veţi da seama că, în mod miraculos, sunteţi şi dumneavoastră încurajat.

10. Analizaţi imaginea de perspectivă. O stare negativă de spirit tinde să ne îngusteze lumea, făcându-ne să ne concentrăm din ce în ce mai mult asupra problemelor pe care credem că le avem. Dacă acum sunteţi implicat în rezolvarea unei probleme, faceţi un pas înapoi şi încercaţi să priviţi situaţia din alt unghi. Dacă este, în continuare, o problemă gravă, acţionaţi în direcţia rezolvării ei cât de curând puteţi, iar dacă nu, lăsaţi-o departe.

Psihoterapeut Gina Chiriac, www.psihoterapieintegrativă.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS