11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiberalii, pregătiţi de asaltul parlamentului

Liberalii, pregătiţi de asaltul parlamentului

Liberalii şi-au lansat ieri, la Sala Polivalentă din Bucureşti, candidaţii în alegerile parlamentare. PNL este primul partid care îşi anunţă în mod oficial competitorii din cursa electorală de pe 30 noiembrie.

În faţa unei săli pline până la refuz de liberali veniţi din toate colţurile ţării, pe scena PNL de la Sala Polivalentă au urcat candidaţii din fiecare judeţ. La Dolj, absenteismul a fost însă destul de ridicat, de vreme ce din cei 15 aspiranţi la un loc în parlament au fost prezenţi doar nouă. După cum a susţinut preşedintele PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea, „chiulangiii“ nu au putut veni din cauza unor probleme personale, precum concediul sau deplasarea în străinătate, nicidecum pentru că s-au răzgândit. Cu toate acestea, în tabăra doljeană lucrurile încă nu s-au liniştit. Vicepreşedintele liberal Pavel Badea a declarat ieri, pentru GdS, că încă nu a luat o decizie în privinţa candidaturii sale la Senat, pe unul din cele două colegii din Craiova. „Deocamdată, nu s-a luat o decizie nici la nivel central şi nici eu nu m-am hotărât. Cred că ar fi cel mai bine să mă întrebaţi săptămâna viitoare de acest lucru“, a spus ieri Pavel Badea. De altfel, nici senatorul Oprea nu exclude varianta ca în lista liberală pentru parlamentare să mai fie operate schimbări, acesta afirmând însă că, „dacă dintr-un motiv obiectiv vor mai fi candidaţi care se vor retrage, PNL va avea candidaţi pe toate colegiile“.

Corneliu Stroe, înlocuitor pentru Turcitu

Chiar dacă, pe ultima sută de metri, lista de candidaţi a liberalilor doljeni părea să fie din ce în ce mai scurtă, aceştia spun că au găsit înlocuitori pentru toţi cei care şi-au anunţat retragerea. Noutatea în acest sens este cooptarea unui nume greu din istoria sportului craiovean, Corneliu Stroe, fostul preşedinte al Craiovei Maxima şi fost decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Acesta i-a luat locul profesorului George Turcitu, care s-a retras în urmă cu mai bine de o săptămână din cursa parlamentarelor în Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor. La aceasta se adaugă retragerea arhitectului Emil Ştefârţă de pe Colegiul doi pentru Camera Deputaţilor, care a devenit consilier local după demisia lui Ion Groza din consiliul local, acesta fiind înlocuit de deputatul revenit în sânul PNL Dolj Horaţiu Buzatu.

Lista provizorie de candidaţi

În rest, lista liberalilor a rămas aceeaşi ca aceea aprobată de Delegaţia Permanentă a organizaţiei judeţene la întâlnirea din luna iulie. Pe Colegiul 3 îl regăsim pe consilierul local Ionuţ Stroe, în timp ce în Colegiul 4 va candida din partea PNL actualul senator ex-peremist, Mihail Lupoi. În Colegiul 5, care cuprinde şi oraşul Filiaşi, va candida comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Manu Costache, în timp ce pe 6 va concura şeful Biroului de Rentă Viageră, Remulus Chiţu. În Colegiul 7 pentru Camera Deputaţilor, care include municipiul Calafat, aspiră la un loc de deputat ministrul pentru relaţia cu parlamentul Mihai Voicu, în timp ce pe Colegiul 8 Băileşti intră în cursă şeful Direcţiei Silvice, Eugen Gioancă. Inspectorul şcolar general Luminiţa Popescu va candida pe Colegiul 9, în timp ce pe 10 intră în cursă directorul ISCIR, Victor Bujor. În Colegiul senatorial 1 se va bate pentru un loc directorul Doljchim, Dumitru Ungureanu, în timp ce pe 2 intră în cursă, până la proba contrarie, fostul jucător al Universităţii, Pavel Badea. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Silviu Cotigă va candida în Colegiul 3 pentru Senat, în timp ce preşedintele PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea, aspiră la un loc în Camera Superioară din partea Colegiului 4. În Colegiul 5 pentru Senat a fost desemnată să candideze directoarea Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Elena Costea.

Cinci din opt, la Gorj

Liberalii gorjeni nu au putut să se prezinte la Bucureşti decât cu cinci candidaţi, dintr-un total de opt. Pe restul de trei fie nu au reuşit să îi convingă să candideze pe listele PNL, fie nu i-au găsit deloc. Lista candidaţilor este deschisă de Dan Ilie Morega, care va candida în cadrul Colegiului uninominal nr. 1. În Colegiul uninominal nr. 2 va concura deputatul Pantelimon Manta, iar în Colegiul uninominal nr. 3, Virgil Drăguşin, directorul economic al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj. De asemenea, în cadrul Colegiului nr. 5 a fost lansată candidatura lui Ion Pârgaru, profesor universitar stabilit în Bucureşti, dar originar din Gorj. La Colegiul nr. 2 pentru Senat candidează Nicolae Bercea, fostul director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia. Pentru Colegiul nr. 1 la Senat, liberalii sunt în discuţii cu deputatul peremist Petre Popeangă. Cu acesta din urmă negociază şi pedeliştii gorjeni. Dan Ilie Morega a anunţat că va mai negocia cu Petre Popeangă până la 1 – 3 octombrie, după care se va orienta către alt candidat. Totodată, la Colegiul nr. 4, la Camera Deputaţilor nu se cunoaşte nici măcar un nume de potenţial candidat, după retragerea lui Gheorghe Iana, din Bucureşti, iar candidatura de pe Colegiul 6, tot la deputaţi, este incertă în continuare. Cel nominalizat, profesorul Dorin Taşcău din Târgu Jiu, este aproape convins că nu are şanse prea mari în faţa lui Victor Ponta. Acelaşi Dorin Taşcău a pierdut şi alegerile pentru postul de primar la Târgu Jiu, în faţa pesedistului Florin Cârciumaru.

Mehedinţi şi Vâlcea – integralişti

La Mehedinţi, liberalii şi-au desemnat toţi candidaţii pentru parlamentare. La Camera Deputaţilor vor candida Constantin Săceanu în Colegiul nr. 1, Marian Rădulescu, în Colegiul nr. 2, Viorel Palaşcă, în Colegiul nr. 3 şi Virgil Popescu, în Colegiul nr. 4. La Senat vor candida Liviu Mazilu în Colegiul nr.1 şi Alexandru Ioan Morţun în Colegiul nr. 2. Şi la Vâlcea, peneliştii îşi ştiu candidaţii. La Camera Deputaţilor vor candida Mihai Aristotel Ungureanu în Colegiul Râmnicu Vâlcea Nord, Ion Nicolae în Colegiul Râmnicu Vâlcea Sud, Cristi Buican în Colegiul Nord – Brezoi, Cătălin Harnagea în Colegiul Sud – Bălceşti, Svetlana Preoteasa în Colegiul Drăgăşani şi Ilie Fârtat în Colegiul Horezu. La Senat, peneliştii i-au desemnat pe Emilian Frâncu în Colegiul Horezu- Brezoi, pe Gheorghe Folea în Colegiul Drăgăşani – Bălceşti şi Gheorghe Ioniţă în Colegiul Râmnicu Vâlcea.

Zece pentru Olt

NL Olt nu a operat nici o modificare în rândul candidaţilor confirmaţi. Pentru Camera Deputaţilor vor candida Andrei Iordache, director al Spitalului de Pneumoftiziologie Scorniceşti (Colegiul 1), Ion Moisescu, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor (Colegiul 2), Nicolae Drăghici, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (Colegiul 3), consilierul judeţean Marian Hristea (Colegiul 4), Şerban Cernat (Colegiul 5), secretarul de stat Gigel Ştirbu (Colegiul 6) şi Florian Dumitrescu, managerul Spitalului Judeţean Slatina (Colegiul 7). În cursa electorală pentru Senat rămân secretarul de stat Carol Kovacs (Colegiul 1, care cuprinde Colegiile 1 şi 2 la Camera Deputaţilor), Gabriel Brătucu (Colegiul 2 – colegiile 3, 4 şi 5 la CM) şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean în legislatura trecută, Jenel Copilău (Colegiul 3).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII