14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeoană, premier de Oltenia

Geoană, premier de Oltenia

Pesediştii strânşi la Craiova din toate colţurile Olteniei au dat ieri startul oficial în bătălia alegerilor parlamentare. Semnalul a fost dat chiar de preşedintele PSD, Mircea Geoană, care a susţinut, la Casa Studenţilor, că „drumul spre Palatul Victoria începe de acasă“.

 Desfăşurată sub egida „Şansa Olteniei“, întâlnirea regională a pesediştilor a fost, practic, „momentul zero“ în lupta acestora pentru alegerile parlamentare din toamnă. În lipsa anunţului referitor la candidaţii desemnaţi pentru colegiile uninominale din Oltenia, discursurile politicienilor au abundat în atacuri la adresa guvernării de dreapta, dar şi în promisiuni electorale, legate de candidatura lui Mircea Geoană la funcţia de premier. „Drumul spre Palatul Victoria începe de acasă, de aici, de la noi, din Oltenia, şi sunt mândru că fac parte din organizaţia PSD Dolj. Ne-am adunat azi, aici, la Craiova, noi, toţi pesediştii din Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, la întâlnirea denumită «Şansa Olteniei» pentru că PSD-ul este şansa Olteniei“, a declarat Mircea Geoană la începutul discursului său. Foştii parteneri din Alianţa DA, PD-L şi PNL, au fost criticaţi dur de preşedintele PSD, care a afirmat că partidele aflate la guvernare în ultimii trei ani „nu au făcut nici un lucru important pentru România“, ci s-au îngrijit numai de interesele „clientelei“, care îi înconjoară. 1.000 de kilometri de autostradă, modernizarea aeroporturilor, poduri peste Dunăre, centuri pentru marile oraşe şi opt stadioane de nivel european, dintre care unul în Craiova, sunt doar câteva dintre promisiunile menţionate de Geoană şi trecute în programul de guvernare al PSD pentru următorii patru ani.

Stolojan, „listacul“ scos de la naftalină pentru premier

Geoană nu l-a uitat nici pe contracandidatul său pedelist la funcţia de premier, Theodor Stolojan, despre care a afirmat că „s-a învăţat să fie listac la Parlamentul European“. Liderul pesedist a precizat că doar aşa ar putea fi explicat refuzul lui Stolojan de a candida pe un colegiu la alegerile parlamentare organizate pentru prima dată în sistem uninominal. „Domnul Stolojan trebuie să candideze la parlament. În caz contrar, este o dovadă de teamă şi probabil de recunoaştere a complotului prin care alianţa murdară PRM-PD-L-PNG încearcă să amâne votul unominal şi să ne întoarcă la liste. Poporul român şi poporul pesedist au decis că trebuie să votăm uninominal. Dacă nu, rămâne doar un fricos şi un politician al trecutului“, a spus Geoană în faţa sutelor de pesedişti adunaţi în sala mare a Casei Studenţilor.

Puterea, acuzată că pregăteşte „fraude masive“

Atacul lui Geoană a continuat cu acuzaţii referitoare la posibile fraude electorale pregătite de putere. Geoană e de părere că guvernanţii vor cumpăra voturile românilor cu bani sau cu „făină şi ulei“, la care instituţiile statului vor asista fără să ridice un deget. „Unii dintre cei care sunt astăzi la putere şi şi-au umplut buzunarele cu bani vor continua să încerce să cumpere voturi şi vom asista la acelaşi circ ieftin, în care instituţiile statului se vor preface că îi pedepsesc şi nu vor face nimic să sancţioneze această fraudă electorală masivă pe care puterea de dreapta încearcă să o folosească acum, ca şi la alegerile locale care s-au încheiat acum câteva luni“, a mai spus Geoană.

Găleteanu s-a întors la catedră

Dincolo de discursul de câteva zeci de minute ţinut de preşedintele PSD, am încercat să aflăm şi câte ceva despre candidaţii propuşi de PSD la alegerile parlamentare din Dolj. Geoană a precizat însă că aceştia vor fi validaţi abia pe 26 septembrie, după aprobarea lor în cadrul Conferinţei Judeţene extraordinare. Candidaţii au fost daţi însă de gol de preşedintele PSD de la Olt, Ion Toma, care a menţionat în timpul cuvântării că în spatele său se află candidaţii PSD la parlamentare. Pe scaunele de pe scenă s-au aşezat, printre alţii, Florea Crânguş, foştii viceprimari Sorin Iordache şi Gheorghe Nedelescu, Florentin Gust, Claudiu Manda, Ion Călin, Valeriu Zgonea, Lia Olguţa Vasilescu, Maria Schutz sau Petre Petrescu. O absenţă notabilă a fost cea a deputatului PSD Monalisa Găleteanu. Aflată de ceva vreme în luptă pentru candidatura pe Colegiul nr. 9 Segarcea pentru Camera Deputaţilor cu secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, Găleteanu a pierdut cursa. Aceasta a declarat ieri pentru GdS că, deşi nu a fost anunţată oficial de faptul că nu a primit candidatura, a înţeles acest lucru din desemnarea drept candidat a lui Zgonea. „A trebuit să mă gândesc bine la ce voi face şi m-am întors la catedră, la «Ştefan Velovan». Nu mă dezic de doctrina social-democrată, dar pentru moment nu mă gândesc decât la cariera profesională“, a spus Găleteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII