11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAVAS consultă Bruxellesul

AVAS consultă Bruxellesul

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar al Complexului Energetic Craiova, a trimis Comisiei Europene Fişa de preconsultare pentru vânzarea a 72,88% din unitate, reprezentând tot pachetul de acţiuni pe care statul îl deţine la această societate. Întocmirea Fişei de preconsultare reprezintă una dintre primele faze ale pregătirii procesului de privatizare.

Potrivit datelor furnizate de AVAS, metoda de privatizare aprobată de Guvernul României pentru Complexul Energetic Craiova este „Procedura competitivă cu un număr restrâns de investitori privaţi (precalificaţi) pentru majorarea de capital social al Complexului Energetic Craiova şi vânzarea simultană a întregului pachet de acţiuni deţinut de AVAS“. Tranzacţia are în vedere vânzarea pachetului majoritar deţinut de AVAS, simultan cu o majorare a capitalului social al complexului, urmată de vânzarea unui pachet de 5-8% dintre acţiuni către salariaţi. „Proiectul de hotărâre de guvern va putea fi promovat spre aprobare după ce Comisia Europeană va aviza proiectul acestei tranzacţii de privatizare, conform metodei adoptate. Din punctul de vedere al strategiei energetice, proiectul de privatizare propus a primit deja avizul Comisiei Europene, urmând ca reprezentanţii ei să se pronunţe cu privire la eventualele măsuri de ajutor de stat implicate de procesul de privatizare“, potrivit AVAS.

Complexul Energetic Craiova deţine o cotă de piaţă de 7-8% din producţia totală de energie electrică din România şi una de 17-18% din producţia totală de energie electrică pe bază de cărbune din ţară. Acţionarii complexului sunt: AVAS (72,88%), Fondul Proprietatea (24,98%) şi restul de 2,14% – alţi acţionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS