17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascălii olteni, pregătiţi de proteste

Dascălii olteni, pregătiţi de proteste

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din Olt sunt pregătite să protesteze, ameninţând că vor boicota începutul anului şcolar. Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt, prof. Ionel Barbu, a declarat ieri că dascălii nu sunt dispuşi să mai aştepte până ce parlamentarii vor lua în discuţie majorările salariale de 54%, aprobate deja de Senat.

„Suntem pregătiţi în orice moment de proteste. Nemulţumirea în rândul cadrelor didactice există şi este generată de amânarea aprobării creşterilor salariilor personalului din învăţământ. Până acum nu s-a luat decizia de a organiza acţiuni de protest, însă, dacă în cel mai scurt timp Camera Deputaţilor nu va include pe ordinea de zi problema salariilor profesorilor, atunci ne vom vedea nevoiţi să recurgem şi la astfel de acţiuni“, a declarat ieri Ionel Barbu.

El a adăugat că toţi dascălii din Olt aşteaptă cu nerăbdare rezultatele discuţiilor purtate la nivel naţional între parlamentari şi sindicaliştii din învăţământ.

 

Amânări

 

Liderii Federaţiei Educaţiei Naţionale au solicitat ieri preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, să introducă pe ordinea de zi, în regim de urgenţă, proiectul de lege care prevede majorarea cu aproximativ 50% a salariilor personalului din învăţământ. Ei au anunţat că, dacă revendicarea lor nu va fi luată în seamă, 15 septembrie ar putea debuta cu proteste în rândul profesorilor. Nemulţumiţi de tergiversarea proiectului de lege privind majorarea salariilor s-au declarat şi reprezentanţii Federaţiei „Spiru Haret“ şi cei ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care au anunţat că vor participa la eventualele proteste.

Deputatul Ecaterina Andronescu a ţinut să îi liniştească pe dascăli, precizând ieri că proiectul de lege a obţinut toate avizele necesare şi urmează să fie înscris pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor.

Legea care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice a fost adoptată în aprilie de senatori. Pentru a putea fi aplicată, ea are nevoie şi de votul Camerei Deputaţilor. Dacă modificările propuse de senatori sunt adoptate, conform calculelor guvernului, un profesor universitar va avea un salariu mai mare cu 74%, iar un profesor de liceu sau şcoală generală, cu 54%. Guvernul s-a opus iniţiativei parlamentarilor PSD, pe motiv că majorarea este prea mare şi ar însemna o cheltuială bugetară suplimentară de peste 4.5 miliarde de lei, adică unu la sută din PIB.

În prezent, un învăţător cu studii medii şi definitivat are un salariu net de 627 de lei pe lună. Ceva mai mult primeşte un profesor debutant cu studii superioare – 691 de lei net. Un profesor cu studii superioare şi grad didactic I are un salariu puţin mai mare decât cel mediu pe economie, iar unul cu 18 ani la catedră pimeşte în mână cam 1.500 de lei lunar. Profesorii cu studii superioare de scurtă durată, grad didactic I şi vechime de peste 40 de ani câştigă puţin peste 1.600 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII