9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeorgia, tot mai departe de aderarea la UE

Georgia, tot mai departe de aderarea la UE

Europenii vor consolida relaţiile cu Georgia, susţinând politic şi economic reconstrucţia acestei ţări după războiul cu Rusia, dar Tbilisi este foarte departe de a obţine o promisiune legată de aderare.

 

Cei 27 reuniţi la Bruxelles luni pentru un summit extraordinar au decis „consolidarea“ relaţiilor lor cu Georgia, mai întâi pe termen scurt, organizând o conferinţă a donatorilor pentru reconstrucţia acestei ţări, căreia UE i-a alocat deja 15 milioane de euro ajutor de urgenţă. Apoi, pe termen lung, prin negocierea unui acord de facilitare a vizelor pe scurtă durată cu UE şi „prin înfiinţarea eventuală a unei zone de liber schimb“, comentează AFP.

Însă, aşa cum a sugerat premierul georgian Lado Gurguenidze, această ţară, încă fragilă, concentrată pe aderarea promisă la NATO, trebuie, înainte de orice, să „consolideze“ situaţia, înainte de a se gândi la viitorul european.

„Georgia este o ţară foarte veche, dar o tânără democraţie liberală, deci este crucial să-şi consolideze progresele“, a spus el ieri, întrebat despre perspectiva de aderare. „Este clar că, având în vedere circumstanţele, vom face acest lucru mai uşor cu susţinerea prietenilor şi aliaţilor noştri şi printr-o integrare mai strânsă cu UE. Modalităţile realizării acestei integrări mai strânse vor fi un subiect de discuţii în UE“ şi acestea vor dura, a explicat oficialul, fără să pronunţe cuvântul „aderare“.

 

Cel mult „parteneriat“ sau „asociere“

 

„Cererea georgienilor nu este să adere precipitat la UE“, a comentat luni preşedintele francez Nicolas Sarkozy. La summit, nici unul dintre cele 27 de state membre nu a pledat pentru o astfel de aderare, potrivit unui diplomat european.

Polonia, marea susţinătoare a Georgiei în faţa Moscovei, a preconizat negocierea unui „acord de asociere“ cu Georgia, dar un astfel de acord nu este neapărat o poartă deschisă către UE.

„Georgia nu este pregătită, mai ales în termeni economici şi comerciali“ să se alăture blocului european, a notat diplomatul european, având rezerve chiar şi în privinţa ajungerii la un acord de liber schimb. „Argumentul general în UE este să aşteptăm consolidarea situaţiei“, a adăugat el, subliniind diferenţele majore faţă de Ucraina, care ar putea primi, la summit-ul din 9 septembrie, un „semnal foarte puternic“ al UE asupra perspectivei sale de aderare.

Însă, Georgia nu va fi uitată de europeni, care, în afară de ajutorul financiar, va trebui să o integreze în noul „parteneriat estic“ imaginat de polonezi şi suedezi pentru apropierea de UE a vecinilor din Est. Văzut iniţial ca o replică la proiectul Uniunii pentru Mediterana al lui Sarkozy, „acum toată lumea pare să îl vadă ca o prioritate majoră“, a spus diplomatul, citat de NewsIn.

„Ceea ce trebuie cu siguranţă să facem este să avansăm cu parteneriatul estic“, a asigurat ieri comisarul european pentru relaţii externe, vorbind despre un calendar accelerat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU