17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAsistentul maternal - şansa copiilor abandonaţi de părinţi

Asistentul maternal – şansa copiilor abandonaţi de părinţi

Pentru copiii abandonaţi, exploataţi sau abuzaţi, un asistent maternal ţine locul părintelui, îi oferă dragoste, îi arată drumul în viaţă şi îi este alături la bine şi la rău. În judeţul Gorj, din 1998 şi până în prezent nu a existat decât un asistent maternal care şi-a pierdut atestatul, din cauză că îl exploatase pe minorul pe care îl avea în îngrijire.

În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj lucrează 154 de asistenţi maternali, de sex feminin, în toată istoria Direcţiei existând un singur bărbat cu această funcţie. În grija lor se află 183 de minori, unii asistenţi maternali având chiar şi trei copii. „Avem 29 de asistente maternale care au în plasament câte doi copii şi doi asistenţi care au grijă de câte trei fraţi. Ei le oferă tot ce au nevoie. Asistentele maternale au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani şi unele dintre ele sunt în sistem încă din 1998. Din totalul copiilor aflaţi în grija acestora, 24 au handicap“, a precizat Ninela Gruia, directoarea adjunctă a DGASPC Gorj.

Asistenţi plecaţi în străinătate

Potrivit Ninelei Gruia, cu ani în urmă, şase asistenţi au plecat la muncă în Spania şi Italia, unde s-au angajat ca bone.
„Datorită faptului că aveau experienţă cu tinerii pe care îi aveau în asistenţă, au primit oferte foarte avantajoase din Spania şi din Italia şi au decis să plece. Sunt acolo de câţiva ani, lucrează ca bone şi o duc bine. Aici, un asistent maternal primeşte un salariu de aproximativ 500 de lei, apoi, odată cu trecerea timpului, va ajunge până la 800 de lei. Un copil aflat în asistenţă beneficiază de o alocaţie de plasament de 90 de lei, primeşte alocaţie de stat şi banii necesari pentru hrană şi haine şi cele necesare“.

Unii copii sunt înfiaţi de asistenţi

De-a lungul anilor, şapte copii au fost adoptaţi de asistenţii maternali care îi aveau în grijă. Aceştia aveau vârste până în cinci ani şi s-au integrat foarte bine în noile familii. De asemenea, unii dintre tinerii care au împlinit 18 ani au rămas în familiile asistenţilor maternali. „Avem 20 de tineri care au fost în grija unui asistent maternal, apoi au împlinit 18 ani. Unele dintre familiile în care stătuseră au decis ca tinerii să rămână la ele. Am avut un caz în care asistenta maternală i-a găsit soţ unei tinere pe care o avusese în asistenţă, tocmai în ideea de a rămâne fata lângă ea. Asistenţii maternali vor binele copiilor, sunt şansa pe care aceştia o au în viaţă“, a precizat Ninela Gruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU