13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoala din Magheru nu-şi va deschide porţile

Şcoala din Magheru nu-şi va deschide porţile

Ministerul Educaţiei nu a alocat fonduri pentru finalizarea unităţilor de învăţământ aflate în construcţie, iar o şcoală din Mehedinţi nu va fi gata să-şi primească elevii la cursuri pe 15 septembrie.

MEHEDINŢI. Clădirea Şcolii din Magheru, localitate care este situată doar la un kilometru de Drobeta Turnu Severin, este veche de peste 100 de ani, iar clasele, curtea şcolii şi grupurile sanitare arată jalnic.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, ştiind cât de gravă este situaţia la Şcoala din Magheru, a iniţiat un proiect în vederea construirii unei noi şcoli. După o licitaţie, o firmă a câştigat dreptul să construiască şcoala cea nouă. Din cele aproape 800.000 de lei, cât valorează lucrarea, Primăria din Brezniţa de Ocol a primit doar 100.000.

Dumitru Drăghici, primarul din Brezniţa de Ocol, a declarat: „Din cele aproape opt miliarde de lei (vechi-n.r.), inspectoratul a alocat până acum, când clădirea ar fi trebuit finalizată, doar un miliard, bani insuficienţi să se toarne temelia şcolii, dar să se finalizeze unitatea… Nu ştiu ce o să mă fac cu cei 50 de elevi ai acestei şcoli. Cred că nu vor avea unde să înceapă cursurile“.

Administratorul firmei de construcţii a demarat lucrările, a turnat fundaţia şi a început să zidească, dar banii au fost insuficienţi, cu toate că societatea a alocat din bugetul propriu 70.000 de lei pentru a achiziţiona cărămidă.

„Am adus bani şi de acasă, peste 700 de milioane, din dorinţa de a continua lucrarea, dar, dacă ministerul şi inspectoratul nu ne vor da şi restul de şase miliarde, nu voi avea cum să termin lucrarea“, a spus Gelu Vişan, administratorul firmei.

 

 

Constructorii au depus înştiinţări că nu vor putea finaliza şcolile

 

Inspectorul general şcolar din Mehedinţi susţine că reprezentanţii ministerului au fost înştiinţaţi de această situaţie, care nu este singulară, zeci de constructori depunând înştiinţări că nu vor putea finaliza şcolile din teritoriu din cauza lipsei banilor.

„Am trimis în fiecare lună sesizări şi cereri de reglementare a situaţiei, dar conducerea Ministerului Învăţământului a refuzat orice dialog cu mine. A fost în judeţul Mehedinţi, cu ceva timp în urmă, chiar şi ministrul secretar de stat Svetlana Preoteasa, care a preferat să viziteze primarii partidului PNL în teritoriu şi să-mi dea indicaţii că ar fi bine ca unii profesori, care au numai calitatea de membri PNL, să ocupe unele funcţii. Cât despre situaţia şcolilor nici nu a vrut să stea de vorbă cu mine“, a declarat inspectorul şcolar general, Doiniţa Chircu.

Dacă nu vor veni fondurile necesare de la Ministerul Învăţământului, alte 20 de unităţi şcolare nu îşi vor putea deschide porţile sau, dacă o vor face, acestea nu vor îndeplini condiţiile optime pentru ca elevii să studieze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS