9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii fac dializă cu aparate care ar fi trebuit casate

Bolnavii fac dializă cu aparate care ar fi trebuit casate

Peste 130 de vâlceni care fac hemodializă şi dializă peritoneală la Centrul de Nefrologie şi Dializă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea sunt conectaţi la aparate foarte vechi, care ar fi trebuit casate de zece ani.

La Centrul de Nefrologie şi Dializă (CND) sunt în prezent 115 bolnavi care fac hemodializă şi 21 care beneficiază de dializă peritoneală. „CND s-a înfiinţat în 1999 şi aparatele primite atunci erau deja uzate, pentru că mai fuseseră folosite în alte centre din ţară. Acum avem 19 aparate din care doar trei sunt noi. Celelalte ar fi trebuit schimbate de un deceniu. O parte din aparatele uzate sunt vechi de 20 de ani. Noi le-am tot reparat pentru că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea şi Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) nu au avut fonduri să achiziţioneze altele noi, să le putem înlocui, iar bolnavii trebuie trataţi. Aparatele vechi îi afectează pe bolnavi pentru că nu îi dializează cum trebuie“, a declarat medicul-şef Dionisie Dubinciuc, coordonatorul CND. Pentru că SJU şi MSP nu pot achiziţiona aparate noi, din lipsă de fonduri Dionisie Dubinciuc susţine că situaţia se poate rezolva doar prin externalizarea centrului. „Am găsit o persoană care se ocupă de proiect şi care a finanţat centre asemănătoare cu condiţii europene la Oradea, Craiova şi Severin. Clădirea pentru centru a fost deja ridicată şi se lucrează la finisaje. Sper ca în câteva luni să fie totul gata şi pacienţii să aibă condiţii mai bune“, a spus Dionisie Dubinciuc.

După deschiderea centrului particular, CND va rămâne în spital pentru bolnavii internaţi cu probleme acute. Medicul-şef a menţionat că numărul vâlcenilor care ajung să depindă de aparate creşte de la an la an. În 1999, când s-a înfiinţat la Vâlcea CND, erau doar 18 bolnavi care făceau hemodializă. De atunci, numărul lor a ajuns la 115 şi alţi 21 beneficiază de dializă peritoneală. „Din păcate, bolnavii dializaţi vin târziu la medic, într-o stare deplorabilă, cu complicaţii grave, şi starea lor de sănătate este greu de reechilibrat“, a menţionat Dionisie Dubinciuc. Cauzele care duc la creşterea numărului de bolnavi sunt regimul alimentar neadecvat, lipsa de disciplină în timpul vieţii şi medicamentele luate în doze mari fără a se ţine cont de patologia renală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU