11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSub ameninţarea haldelor de steril

Sub ameninţarea haldelor de steril

Exploatările miniere din judeţul Vâlcea au degradat, până în prezent, peste 500 de hectare de teren, conform unei recente inventarieri a haldelor de steril, realizată de autorităţi. În unele zone, odată cu terenul au fost distruse şi locuinţele oamenilor.

Terenurile afectate de exploatările miniere au fost inventariate de reprezentanţii Prefecturii Vâlcea, împreună cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Autorităţile au verificat toate suprafeţele de teren afectate, până pe 5 august 2008, de Societatea de Exploatare Minieră (SEM) Râmnicu Vâlcea, în Costeşti, Voineasa, Ocnele Mari, şi de Exploatarea Minieră de Cărbune (EMC) Berbeşti, în Berbeşti, Mateeşti, Cernişoara, Copăceni, Oteşani. „În Vâlcea avem 512,13 hectare de teren degradat de exploatările miniere. Suprafaţa de teren afectată de SEM Râmnicu Vâlcea este de 102,83 hectare, iar cea degradată de EMC Berbeşti, de 409,30 hectare“, a declarat Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea.

În urma analizei făcute, s-a constatat că haldele de steril Panga Nord din Mateeşti şi Panga Sud din Berbeşti au nevoie de lucrări de stabilizare şi ameliorare a terenurilor afectate de alunecările de teren pentru a putea fi redate circuitului economic.

Opt case din Mateeşti au fost distruse

 

Alunecările de teren de la halda de steril Panga Nord au distrus anul acesta opt gospodării din satul Turceşti al comunei Mateeşti. Au fost evacuate 16 persoane, iar autorităţile monitorizează alte nouă case din zonă. Cele opt familii care şi-au pierdut casele locuiesc, în prezent, pe la rude şi în locuinţe modulare, iar una dintre ele a avut o a doua casă. Cu materialele recuperate sau cumpărate din banii daţi de guvern ca ajutor, oamenii au început să îşi ridice alte locuinţe.

Până îşi va reface casa, Adrian Golescu împreună cu soţia şi cei doi copii, de 10 şi 12 ani, vor sta în modulul primit de la guvern. Sterilul le-a luat toată agoniseala. Din casa lor a mai rămas doar temelia. „Pământul ne-a luat tot. Vara trecută, am împrumutat 400 de milioane de la bancă şi ne-am modernizat casa. Ne-am făcut baie, bucătărie, am pus hidrofor şi am introdus apă în casă. Am pierdut tot. Am rămas doar cu ratele la bancă“, a povestit Adrian Golescu. Au salvat mobila, aparatura electrocasnică, dar şi animalele, pe care le au împrăştiate prin toată comuna: la socri, cumnaţi şi vecini, pentru că nu au unde să le ţină. După ce li s-a surpat casa, familia Golescu a primit 28.500 de lei, ajutor de la guvern, de la Consiliul Judeţean Vâlcea şi de la Consiliul Local Mateeşti, bani cu care s-a apucat să ridice altă locuinţă. Pentru că ajutorul nu a fost suficient, Adrian a mai luat din bancă 25.000 de lei. „Problema e că am terminat banii şi nu am cu ce să fac acoperişul la casă. Vreau să zugrăvesc măcar o cameră să mă mut cu copiii la iarnă, să nu mai stăm în acest container. Am rată la bănci de 1.400 de lei, pe zece ani, salariul meu e de 1.500 de lei, iar soţia nu lucrează. Am ajuns la capătul puterilor şi nu ştiu ce să mai fac“, a spus bărbatul. Ca să îşi finalizeze casa, familia Golescu mai are nevoie de 30.000 de lei, bani pe care nu are nici o posibilitate să îi strângă.

 

Probleme şi la haldele Panga Sud şi Cataracte

 

Alunecările produse la Halda Panga Sud pun în pericol comunităţile din trei sate de lângă Berbeşti. „Sunt probleme, pentru că halda nu are nici un fel de plan de amenajare. Când vor veni ploile, o să fugă din nou pământul, o să fie afectate locuinţele oamenilor, şi există riscul de a fi obturat cursul pârâului Tărâia. Există pericolul ca satele Dămţeni şi Păsărie să rămână izolate, pentru că drumurile comunale riscă să fie acoperite de steril, iar în satul Roşioara e posibil să fugă casele pentru că sunt terenuri neamenajate exploatate. Alunecă halda, pentru că terenul nu a fost terasat şi s-au format numai viroage“, a explicat Vintilă Chelcea, primarul oraşului Berbeşti. Tot acesta a precizat că au avut loc foarte multe şedinţe, pe tema alunecărilor haldei, dar nu s-a luat nici o măsură pentru ca acestea să fie stopate. În Vâlcea, probleme sunt în prezent şi la halda de mică de la Cataracte, din comuna Voineasa. „Am primit o atenţionare de la Garda de Mediu, că la halda Cataracte, a fostei exploatări de mică, se vor produce antrenări de mică, la primele precipitaţii. Problema e că mica va ajunge în albia râului Lotru şi în lacul Brădişor, din care se alimentează cu apă populaţia oraşului Râmnicu Vâlcea“, a precizat Radu Renga. O comisie va analiza situaţia de la halda Cataracte pentru a vedea exact despre ce e vorba şi ce măsuri pot fi luate pentru ca mica să nu ajungă în apele râului Lotru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS