20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentru de terapie ocupaţională pentru persoanele cu handicap

Centru de terapie ocupaţională pentru persoanele cu handicap

Unitatea se află în stadiul de proiectare, iar amenajarea centrului se va face cu fonduri europene.

 

Un centru de terapie ocupaţională pentru persoanele cu handicap este pe cale să fie amenajat în oraşul Drăgăneşti. Aici vor locui 50 de persoane, atât tineri care nu mai pot sta în centrele de plasament pentru că au împlinit vârsta majoratului, cât şi persoane adulte, lăsate în voia sorţii de familiile lor. În prezent, se lucrează la proiectul investiţiei, banii necesari pentru această etapă fiind acordaţi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Cheltuielile cu amenajarea centrului vor fi suportate din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional.

Servicii speciale

 

Pe lângă serviciile puse la dispoziţie de centrele de îngrijire şi asistenţă, centrul de terapie ocupaţională oferă persoanelor asistate posibilitatea să îşi găsească o modalitate eficientă de ocupare a timpului liber, fiind îndrumaţi de specialişti în ergoterapie (tratarea unor boli prin muncă) sau în învăţarea persoanelor cu dizabilităţi. „Acest centru va fi de tip rezidenţial, în care vor putea locui persoanele adulte, în principiu cele cu handicap mediu. Trebuie făcută o distincţie clară între centrul de terapie ocupaţională şi atelierele protejate, acestea din urmă propunând în special înfiinţarea de activităţi specifice muncii fizice, în timp ce în centrul de terapie ocupaţională se promovează activităţi uşoare. Este necesară înfiinţarea unui astfel de centru, pentru că în judeţ sunt mulţi tineri cu dizabilităţi uşoare, care necesită măsuri specifice de protecţie şi deprinderi care nu pot fi asigurate în centrele existente în prezent“, a spus Dan Voinicu, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt.

Înainte de integrarea lor în centru, potenţialii beneficiari vor trece printr-o comisie de specialişti ai DGASPC, care va decide, în urma unei reevaluări, dacă persoanele respective pot locui sau nu în acest centru. „Comisia de specialişti va decide gradul de handicap al fiecărei persoane ce urmează să fie integrată în acest centru, precum şi abilităţile beneficiarilor. În funcţie de deprinderile pe care le are fiecare, se va decide şi ce fel de ateliere vor fi amplasate în cadrul centrului“, a spus Luminiţa Tudora, directoarea executivă a DGASPC.

 

Parteneriat

 

Clădirea în care urmează să funcţioneze centrul se află în oraşul Drăgăneşti-Olt, iar reprezentanţii primăriei au fost de acord să pună la dispoziţie imobilul pentru acest scop. Fondurile pentru amenajarea clădirii vor fi acordate de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operaţional Regional. Banii pentru proiect şi studiul de fezabilitate sunt asiguraţi de guvern. Potrivit Compartimentului de Programe, Prognoze, Integrare Europeană din cadrul consiliului judeţean, în prezent se lucrează la proiectare, fază care se va încheia, cel mai probabil, luna viitoare. Urmează depunerea cererii de finanţare şi primirea contractului de finanţare, înainte de începerea lucrărilor. Valoarea maximă a finanţării europene pentru amenajarea clădirii este de un milion de euro, însă, potrivit estimărilor specialiştilor, banii vor fi suficienţi. Deocamdată, nu se poate da un termen de finalizare, având în vedere că, până la primirea banilor şi iniţierea lucrărilor mai trebuie urmate anumite etape tehnice.

Cert este că acest centru va funcţiona în subordinea DGASPC, instituţie care are în vedere, pe viitor, înfiinţarea unor centre de acest gen şi în alte localităţi ale judeţului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS