9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA crescut salariul minim

A crescut salariul minim

Confederaţiile sindicale, patronatele şi guvernul au căzut de acord ieri ca salariul minim să crească de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie, urmând ca la jumătatea săptămânii viitoare să se întâlnească, din nou, pentru a semna protocolul privind această majorare.

„Urmează ca textul propus de guvern să fie semnat de toate confederaţiile sindicale, în forurile lor de conducere, iar după aceea ne vom reîntâlni la guvern, pentru parafarea protocolului“, a declarat ieri, pentru NewsIn, preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

După întâlnirea de ieri de la Palatul Victoria, liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat că va trebui ca acordul să fie asumat nu doar de guvern, ci de întreaga clasă politică din România. „Ce discutăm acum nu ţine de un obiectiv pe termen scurt, ci de unul pe termen mediu şi lung, şi anume să ajungem să plătim în mod serios, responsabil, munca în această ţară, astfel încât să stopăm fenomenul migraţiei“, a spus preşedintele BNS.

 

Şi patronii sunt mulţumiţi

 

Prezenţi, de asemenea, la negocierile cu guvernul, reprezentanţii patronatului s-au declarat şi ei mulţumiţi de rezultatul întâlnirii cu Tăriceanu. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Miluţ, a precizat că au fost discutate şi posibilităţile ca, până în 2014, salariul minim să ajungă la 50 la sută din salariul mediu. „Deocamdată, ne aflăm la un salariu minim care reprezintă doar 30 la sută din salariul mediu. Sindicatele solicită să se treacă şi cifre pentru salariul minim, respectiv pentru anul viitor să se înceapă o grilă de negociere de la 600 de lei salariul minim“, a spus Miluţ.

Premierul Tăriceanu le-a propus sindicaliştilor ieri ca salariul minim pe economie să crească de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie 2008, şi la 600 de lei, de la 1 ianuarie 2009, urmând ca, în anii următori, salariul minim să fie majorat cu aproximativ 100 de lei anual. În plus, premierul
le-a propus celor prezenţi la întâlnirea de la Palatul Victoria un acord tripartit – guvern, sindicate, patronate – care să reglementeze problema salariului minim pe termen mediu şi lung, până în 2014, cu scopul de a elimina discrepanţele dintre salariul minim şi cel mediu. „Vrem să ne apropiem de acest raport de 0,5 între salariul minim şi cel mediu“, a declarat Tăriceanu. Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în cadrul aceleiaşi întrevederi, că salariul minim ar trebui să ajungă la nivelul de 1.325 de lei în 2014, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză. Tăriceanu a mai precizat că a formulat propunerea de creştere a salariului minim la 540 de lei în urma discuţiilor de săptămâna trecută cu sindicatele şi în urma unei analize a ministerelor Finanţelor, Muncii şi a Băncii Naţionale, efectuată în ultimele zile. Săptămâna trecută, guvernul şi sindicaliştii au avut o primă rundă de negocieri pe tema creşterii salariului minim pe economie, la finalul întrevederii, Tăriceanu afirmând că va chema la discuţii reprezentanţii BNR, care vor explica sindicaliştilor impactul pe care îl are o astfel de măsură asupra inflaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII