20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCel mai mare târg din ţară îşi deschide porţile

Cel mai mare târg din ţară îşi deschide porţile

Cel mai mare târg din ţară, „Nedeia de la Polovragi“, din judeţul Gorj, îşi va deschide mâine porţile. Manifestarea este organizată în fiecare an cu ocazia zilei de Sfântul Ilie. Bâlciul se va desfăşura pe parcursul a cinci zile, până duminică, 20 iulie.

 

GORJ. Târgul de la Polovragi se întinde pe şapte hectare şi este renumit în toată ţara pentru amploarea şi pentru numărul mare de vizitatori. La acesta sunt aşteptaţi să participe câteva sute de comercianţi din toate zonele ţării, inclusiv din Republica Moldova. Vor fi prezenţi numeroşi producători de haine din piele şi de blănuri, din nordul ţării, care vor ocupa un sector pe stadionul din localitate. Comercianţi de obiecte artizanale, de fluiere, dar şi de ceramică şi-au anunţat participarea. De asemenea, din Săliştea Sibiului va veni un producător de pălării de cioban, cunoscute sub denumirea de clopuri. Tot în cadrul bâlciului va fi şi o expoziţie de maşini şi utilaje agricole. De asemenea, cum era şi firesc, nu vor lipsi tiribombele şi jocurile distractive de toate felurile. Autorităţile locale se aşteaptă ca şi în acest an participarea publicului să fie foarte numeroasă. Cel mai aglomerat va fi în zilele de sâmbătă şi duminică, atunci când autorităţile se aşteaptă să vină zeci de mii de oameni.

 

Spectacol de muzică populară şi premierea cuplurilor longevive

 

În ultima zi a manifestării se va desfăşura, pe scena din cadrul bâlciului, un spectacol de muzică folclorică, la care vor participa nouă ansambluri din mai multe zone ale ţării: Baia de Fier, Novaci, Runcu Stăneşti (Gorj), Vaideeni şi Băbeni (judeţul Vâlcea), precum şi din judeţele Argeş şi Sibiu. Recitalurile vor fi susţinute de Ansamblurile „Maria Lătăreţu“ al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu şi „Doina Gorjului“. De asemenea, în faţa sediului Primăriei Polovragi se va desfăşura şi o defilare a portului popular.

Tot în cadrul manifestărilor de Sfântul Ilie, va avea loc şi premierea cuplurilor care au împlinit sau împlinesc în acest an o jumătate de secol de căsătorie. Până acum, s-au înscris 13 perechi. Acestea vor fi premiate de primărie cu 150 de lei, cu diplome, buchete de flori şi câte o sticlă de şampanie.

 

Un târg cât o jumătate de buget

 

Târgul de Sfântul Ilie de la Polovragi reprezintă o importantă sursă de venituri pentru primărie. Mai mult de jumătate din veniturile proprii realizate de Primăria Polovragi provin din concesionarea locurilor pentru comercianţi. Potrivit conducerii primăriei, un spaţiu destinat comercializării de produse măsoară 16 metri pătraţi şi este închiriat cu 180 de lei pe toată perioada târgului. Primarul comunei Polovragi, Ştefan Făsuescu, a spus că toate locurile au fost concesionate şi speră că, în acest an, să colecteze venituri de peste 100.000 de lei, în condiţiile în care anul trecut s-a strâns o sumă de peste 90.000 de lei. Conform primarului Ştefan Făsuescu, veniturile proprii realizate de Primăria Polovragi, în acest an, se estimează că vor ajunge la suma de 170.000 de lei, la care se adaugă veniturile aduse de târgul de Sfântul Ilie. „Avem cheltuieli cu energia electrică şi ansamblurile folclorice care vor participa la târg, dar acesta reprezintă o sursă importantă de venit şi ne permite să finanţăm o serie de proiecte“, a precizat edilul şef al comunei.

 

Tradiţie de peste 400 de ani

 

Târgul „Nedeia de la Polovragi“ are o vechime de peste 400 de ani. Gheorghiţă Epure, consilier la primărie pe probleme socio-culturale, a spus că, la început, acesta a funcţionat ca un loc de întâlnire a ciobanilor din Gorj, Vâlcea, Alba şi Sibiu. Denumirea târgului provine de la Muntele Nedeii, locul unde se întâlneau ciobanii în urmă cu sute de ani, pentru a-şi face rezerve de hrană pentru iarnă şi pentru a schimba mărfuri. Acest loc se află la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri faţă de terenul unde se desfăşoară târgul în prezent.

„Nedeile de astăzi sunt bâlciurile. Singurele lucruri care se păstrează sunt manifestările folclorice“, a mai precizat Gheorghiţă Epure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS