9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn chinuri pe terenul de sport

În chinuri pe terenul de sport

Pentru unii – transpiraţie, pentru alţii – inspiraţie. Aşa s-ar putea caracteriza ultima probă a examenului de bacalaureat din acest an. Dacă majoritatea absolvenţilor au ales ca probă de examen educaţia fizică, unii dintre ei suferind accidentări, alţii au stat din nou trei ore în săli şi au trecut prin emoţiile unui nou examen scris.

Foştii liceeni au mers ieri pentru ultima oară la şcoală, dar au venit chiar de la ora 7.00, 7.30 ca să dea pe răcoare proba de educaţie fizică, ultima a examenului de bacalaureat. Peste 5.000 de absolvenţi de liceu au dat probele de rezistenţă şi viteză la primele ore ale dimineţii, după care a trebuit să impresioneze membrii comisiilor cu săriturile lor la aparatele din sălile de sport, cu abdomene, flotări, cu mişcări din baschet, handbal şi fotbal, cu aruncări spectaculoase la coş şi şuturi puternice la poartă. Îmbrăcaţi în ţinute sport, cu firma la vedere, în general, tinerii au încercat să câştige puncte cum au putut mai bine. Unii s-au lăudat cu performanţele sportive. Alţii au adoptat ţinute de sportivi, fetele au zâmbit, au roşit sau au renunţat la sutien şi şi-au luat doar tricou şi pantaloni scurţi. Ele au fost şi privilegiate, pentru că au dat probele de examen înaintea băieţilor şi majoritatea au terminat bacul până la ora 13.00. Candidaţii care susţineau probele erau urmăriţi cu atenţie de colegii lor. Aceştia stăteau lângă gard şi îi încurajau sau aplaudau pe candidaţi când dădeau bine la coş. La probele din sala de sport, absolvenţii aflaţi în faţa comisiei erau spionaţi pe geam de colegi.

 

Luaţi cu salvarea de la bac

 

Vremea a fost de partea absolvenţilor de liceu, canicula din ultimele zile fiind înlocuită cu adieri de vânt şi nori în cea mai mare parte a dimineţii. Spre amiază, soarele a devenit mai puternic, iar unii candidaţi au avut probleme din cauza oboselii şi a emoţiilor. „Mi-a fost foarte rău după ce am alergat. Am crezut că o să leşin, dar cei din comisie mi-au dat apă. Asistenta medicală mi-a luat tensiunea şi mi-a dat calciu. Acum mă simt mai bine şi vreau să dau şi următoarele probe ca să termin“, a spus Ani, de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova. La GS „Traian Vuia“, o candidată a fost luată cu salvarea după ce a a suferit un accident în timpul probelor.

 

Redactorii GdS, daţi afară din centrul de examen

 

O situaţie specială a avut loc la Grupul Şcolar Energetic din Craiova, unde redactorilor GdS nu li s-a permis accesul la probele publice de educaţie fizică, pe motiv că în sălile de clasă se desfăşoară examen scris, aşa cum s-a întâmplat în toate celelalte centre de examen. Cu toate că redactorii nu doreau decât să facă poze la proba care se desfăşura în afara clădirii în care aveau loc examene scrise, preşedinta comisiei, un cadru universitar din Timişoara, nu a fost de acord cu demersul lor. „Ieşiţi, vă rog, afară! Nu aveţi voie aici. Este examen public, dar avem şi probă scrisă şi eu nu sunt de acord să vă plimbaţi prin curte. Eu sunt din vestul ţării şi noi acolo respectăm regulile. Suntem stricţi, nu ca dumneavoastră aici, la Craiova“, a spus preşedinta. Elevii care aşteptau să dea proba de sport au însă altă părere.

„Ce reguli respectă, că pe ăia din săli am auzit că îi lasă să copieze. Da, se copiază în săli şi de asta îi e frică! Le-a spus membrilor comisiilor să fie răi cu noi, că dăm la sport, şi nu am învăţat atât de mult ca ăilalţi“, a spus un candidat de la GS Energetic.

 

La sport a plouat cu 10

 

Pe la ora 12.00 au început să iasă din săli şi candidaţii care au susţinut examen scris. Chiar dacă nu au avut aşa mari emoţii ca la probele anterioare, foştii liceeni au privit cu invidie la colegii lor care au dat proba la educaţie fizică, peste care a plouat cu note de 10, chiar dacă performanţele în materie au lăsat de dorit.

„A fost bine, dar nu ştiu dacă voi lua 10. Cei care dau la sport au noroc că lor li se dă mai uşor 10. Aşa a fost dintotdeauna“, a spus Cristina, de la CN „Elena Cuza“ din Craiova. „Cred că eu iau 10. Am dat la psihologie şi la această materie voi da admitere şi la facultate. Am făcut şi meditaţii şi nu am greşit nimic. Am scris şi lucruri în plus, care nu erau în manual“, a spus Alina, de la acelaşi colegiu.

 

Eliminaţi la final de bac

 

Nouă liceeni au ratat bacul pe ultima sută de metri. Unii nu s-au mai prezentat la ultima probă scrisă, fie au fost prinşi cu copiuţe şi eliminaţi din examen. „Din cei 1.360 de elevi înscrişi au lipsit la această ultimă probă a examenului de bacalaureat şapte candidaţi. Am avut şi doi eliminaţi din examen. Unul de la GS «Traian Demetrescu» şi unul de la Liceul CFR“, a explicat Angela Soare, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII