14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj600.000 de doljeni, aşteptaţi la urne

600.000 de doljeni, aşteptaţi la urne

Aproape 600.000 de doljeni sunt aşteptaţi mâine să îşi exprime opţiunea pentru viitorii primari, consilieri judeţeni şi locali şi, în premieră, pentru preşedintele consiliului judeţean. Autorităţile au făcut deja ultimele pregătiri pentru ca alegătorii să-şi poată exprima opţiunea într-una dintre cele peste 500 de secţii de votare din judeţ.

Sute de saci cu buletine de vot au fost distribuiţi ieri către reprezentanţii birourilor electorale de circumscripţie din judeţ şi din Craiova la sediul Imprimeriei Oltenia, finalizându-se astfel ultimele pregătiri pentru scrutinul din 1 iunie. Preşedinţii celor 111 birouri din judeţ au primit din mâna autorităţilor de la Instituţia Prefectului Dolj şi ştampilele cu inscripţia „VOTAT“ şi cea de control, totul sub paza strictă a jandarmilor şi poliţiştilor. Materialele au luat deja calea celor 513 secţii de votare amenajate în judeţ şi vor rămâne în încăperi sigilate, păzite de efective ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative până în dimineaţa votului.

Vă puteţi exprima opţiunea între orele 7.00 şi 21.00

Potrivit listelor electorale, 595.533 de doljeni sunt aşteptaţi mâine să-şi exprime opţiunea, 263.499 fiind locuitori ai Băniei. La alegerile locale din acest an, autorităţile au hotărât amenajarea a 19 secţii de votare noi pentru a facilita cetăţenilor exercitarea dreptului de vot. Trebuie precizat că toate secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 şi 21.00, însă, potrivit conducerii Biroului Electoral Judeţean, în cazul în care la ora închiderii urnelor mai sunt persoane care votează, procesul va fi prelungit până când toţi alegătorii aflaţi în secţie îşi vor exprima opţiunea.

Cum votăm

În fiecare dintre cele 513 secţii de votare din judeţul Dolj vor fi instalate patru urne corespunzătoare celor patru buletine de vot pe care le va primi un alegător. Un buletin de vot va fi pentru alegerea primarilor dintr-una din cele 111 circumscripţii, altul pentru alegerea consiliului local, unul pentru alegerea consilierilor judeţeni şi, pentru prima dată la alegerile locale, un buletin va fi destinat alegerii preşedintelui consiliului judeţean.
Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, Lucian Zamfir, a declarat ieri că doljenii care se vor prezenta mâine la vot trebuie să ştampileze un buletin o singură dată, însă au posibilitatea de a mai cere unul în cazul în care au greşit aplicarea ştampilei sau au pus mai multe ştampile. Trebuie precizat că, potrivit deciziei Biroului Electoral Central, buletinele de vot introduse în altă urnă decât cea pentru care sunt destinate (de exemplu, cel pentru alegerea primarului introdus în urna destinată buletinelor pentru alegerea membrilor consiliului judeţean) nu îşi pierd valabilitatea.

Putem vota doar în secţia la care suntem arondaţi

La alegerile locale din acest an, fiecare cetăţean este obligat să voteze la secţia în raza căreia domiciliază. Pot vota şi cetăţenii care au viză de flotant, dar numai dacă aceasta a fost aplicată înainte de 3 martie 2008. În cazul în care nu vă regăsiţi în lista electorală permanentă din faţa secţiei, numele dumneavoastră va fi probabil în lista suplimentară de tip 1 în care sunt incluse persoanele omise din listele permanente. Dacă nu vă regăsiţi nici în aceasta, veţi fi trecut pe cea suplimentară de tip 2, care se face în secţia de votare unde vor fi persoanele care nu au făcut cerere pentru a fi incluse în lista suplimentară de tip 1, cetăţenii Uniunii Europene care fac dovada că au reşedinţa în raza secţiei de votare, precum şi membrii biroului secţiei de votare, preşedintele, locţiitorul acestuia şi personalul tehnic şi de specialitate din secţie.
Din datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică reiese faptul că 227 de cetăţeni din ţările membre UE vor vota în acest an pentru alegerea primarului sau a consilierilor în Dolj. Potrivit actelor normative în vigoare, urna mobilă poate fi solicitată doar de persoanele netransportabile care au domiciul în raza circumscripţiei, iar urna va pleca de la secţia de votare unde acestea sunt arondate.

Ce se întâmplă după închiderea urnelor

După ora 21.00, toate ştampilele cu menţiunea „VOTAT“ sunt introduse într-un plic, care este sigilat. Membrii secţiei de votare desigilează apoi urnele şi încep numărarea voturilor. La sfârşit, se încheie un proces-verbal pentru fiecare categorie (primar, consiliu local, consiliu judeţean şi preşedintele CJ), pe care le înaintează împreună cu eventualele întâmpinări sau contestaţii Biroului Local de Circumscripţie. Acesta va centraliza datele, va stabili rezultatul alegerilor şi va atribui mandatele de primar şi consiliu local. Datele privind alegerea consiliului judeţean şi a preşedintelui CJ sunt centralizate de Biroul Electoral Judeţean, care va face şi procesele-verbale de validare a mandatelor de primari şi consilieri locali. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII