15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea - locul I pe ţară la alunecări de teren

Vâlcea – locul I pe ţară la alunecări de teren

Judeţul Vâlcea ocupă locul întâi pe ţară din punct de vedere al alunecărilor de teren, conform unui studiu realizat recent de Academia Română de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ARSAS).

Ultimul studiu al ARSAS, realizat de curând, la nivel naţional, din punct de vedere al eroziunii de suprafaţă, clasează judeţul Vâlcea pe locul cinci în ţară. Din punct de vedere al eroziunii în adâncime, judeţul ocupă locul patru la nivel naţional, iar în ceea ce priveşte alunecările de teren, e pe locul întâi. „Suprafaţa totală de teren afectată de aceste fenomene active din Vâlcea este în prezent de 38.720 de hectare. Din această suprafaţă, 13.200 de hectare sunt afectate de eroziune de suprafaţă, 3.700 de hectare de alunecări de teren şi 21.820 de hectare de eroziune de adâncime. Studiul ARSAS arată că alunecările de teren din Vâlcea sunt mult mai mari în comparaţie cu cele din judeţele limitrofe, cu 380% faţă de Dolj, cu 345% faţă de Olt, cu 149% faţă de Gorj şi cu 109% în comparaţie cu Argeşul“, a declarat Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea.

 

Trebuie luate măsuri

 

Într-o şedinţă de Colegiu Prefectural, care a avut loc ieri, s-au pus în discuţie situaţia amenajărilor şi măsurile care trebuie luate pe viitor pentru ameliorarea alunecărilor de teren şi diminuarea efectelor secetei. Pentru a stabiliza pământul, trebuie asigurată protecţia terenurilor de orice fel şi a tuturor construcţiilor împotriva inundaţiilor, a alunecărilor de teren şi a eroziunii. Totodată, trebuie asigurată umiditatea corespunzătoare a solului, care să permită creşterea plantelor, incluzând plantaţii viti-pomicole, culturi agricole şi silvice. De asemenea, este nevoie să se asigure şi ameliorarea solurilor acide şi nisipoase, precum şi protecţia împotriva poluării. În privinţa investiţiilor, se află în desfăşurare o lucrare de stabilizare a terenului, finanţată din fonduri SAPARD – „Măsuri de prevenire şi combatere a alunecărilor de teren“ – în localitatea Păuşeşti-Măglaşi, cu o valoare de 1.000.000 de euro. Anul acesta vor fi scoase la licitaţie încă două lucrări în localitatea Berislăveşti şi în oraşul Băile Olăneşti.

„În privinţa terenurilor agricole degradate în urma alunecărilor de teren, specialiştii din cadrul Unităţii de Administrare Vâlcea au identificat şi monitorizat suprafeţele afectate de pe raza judeţului, în anii 2006-2007 fiind elaborate studii de prefezabilitate pentru a lua măsurile de prevenire şi combatere a alunecărilor de teren. 73 de hectare sunt afectate în localităţile Stoeneşti şi Buneşti, 541 – în Măldăreşti, 200 – la Roşiile, 207 – la Tetoiu şi 80 – la Pietrari şi Tomşani“, a precizat prefectul.

În ceea ce priveşte combaterea eroziunii solului, sunt în desfăşurare 42 de lucrări de amenajare în judeţ. În ceea ce priveşte diminuarea secetei preconizate de meteorologi în lunile următoare, în Vâlcea sunt 15 staţii de pompare funcţionabile în localităţile: Budeşti, Nicolae Bălcescu, Galicea, Olanu, Drăgoeşti, Mihăeşti, Băbeni, Ioneşti, Prundeni, Drăgăşani, Voiceşti, Ştefăneşti. Judeţul are şi şase amenajări de desecare gravitaţionale în localităţile: Mihăeşti, Băbeni, Ioneşti, Prundeni, Voiceşti, Ştefăneşti, Galicea, Olanu, Drăgoeşti, Laloşu, Făureşti, Diculeşti şi o staţie de evacuare a apei prin pompare la Galicea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS