20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProducătorii agricoli dau cu piciorul banilor europeni

Producătorii agricoli dau cu piciorul banilor europeni

Deşi sumele acordate de Uniunea Europeană (UE) în domeniul agricol sunt foarte mari, iar banii sunt nerambursabili, doar câţiva fermieri din Olt accesează fondurile puse la bătaie.

 

Principalul motiv pentru care se pierd ajutoarele financiare europene este acela că producătorii agricoli preferă să îşi muncească terenurile pe cont propriu. Ei nu vor să audă de asociere, deşi aceasta este o formă care uşurează mult accesarea fondurilor UE. Situaţia este asemănătoare şi când vine vorba de fondurile europene accesate de crescătorii de animale din judeţ. Reprezentanţi ai Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), ai Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) şi cei ai Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) au dezbătut joi această problemă în faţa prefectului Nicolae Ştefan, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social. Din păcate, discuţiile s-au rezumat doar la prezentarea problemelor apărute în accesarea fondurilor europene în domeniu, fără a se aminti de soluţii concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei.

 

Dezinteres pentru ajutoarele UE

 

Micii producători agricoli se plâng că muncesc mult şi câştigă puţin din vânzarea produselor. Cu toate acestea, majoritatea preferă să iasă cu marfa direct în piaţă, din dorinţa de a o vinde la un preţ mai bun. Potrivit reglementărilor europene, însă, se pot obţine fonduri importante, nerambursabile, pentru dezvoltarea unor ferme în domeniul agricol. Principala condiţie este aceea ca proprietarii să se organizeze în asociaţii agricole sau exploataţii. Potrivit statisticilor APIA, în Olt, numărul aşa-zişilor fermieri (care deţin mai mult de un hectar de teren fiecare) depăşeşte 54.000, numai în zona Corabia fiind înregistraţi mult mai mulţi fermieri decât în tot judeţul Constanţa, spre exemplu.

 

Ţăranii îşi vând produsele direct în pieţe

 

Printre producătorii de legume, concentraţi în special în zona localităţilor Pleşoiu şi Corabia s-a reuşit realizarea a nouă asociaţii. Dintre acestea însă numai una, cea din comuna Pleşoiu, a accesat bani europeni pentru a dezvolta o afacere profitabilă. Fondurile primite drept subvenţie au însumat numai în acest caz 43.000 de lei.

Până în prezent, nici o asociaţie agricolă nu a solicitat sprijin financiar de la Uniune. Condiţia este aceea ca marfa să fie vândută legal, cu documente de provenienţă şi facturi fiscale, iar sumele încasate anual din valorificarea produselor pe fiecare grup să fie de cel puţin 20.000 de euro. Pentru profitul realizat, comercianţii trebuie să plătească impozite.

„Uniunea Europeană acordă sume foarte mari, nerambursabile, în domeniul agricol. Micii producători rămân reticenţi atunci când vine vorba de asociere, care este condiţia esenţială pentru a putea accesa fonduri europene. Se acordă subvenţii pentru cultivarea terenurilor, zootehnie, neutralizarea deşeurilor de origine animală, iar acum se discută ca, în perioada următoare, să se dea subvenţie şi celor care imprimă datele necesare pe ouăle de consum“, a spus Marinel Oaşă, directorul APIA Olt.

Nici în cazul crescătorilor de animale lucrurile nu stau prea bine. Pentru a putea fi luaţi în calcul la accesarea fondurilor europene, ei trebuie să fie organizaţi în exploataţii. O asemenea exploataţie nu presupune existenţa unui număr foarte mare de animale, însă chiar şi aşa, lucrurile se mişcă greu. „Anul trecut, în judeţ, s-au acordat subvenţii pentru doi crescători de porci, unul din Potcoava şi altul din Tufeni şi pentru un crescător de pui de carne. Alţi 24 de crescători de bovine, 151 de crescători de albine şi o societate care are ca profil neutralizarea deşeurilor de origine animală au beneficiat de sprijin financiar“, a mai spus Oaşă.

Iona Anuţa, directoarea Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă, a spus, în cadrul întrunirii de joi, că de la 1 ianuarie 2007 şi până acum au fost implementate în judeţ 42 de proiecte prin programul Sapard, iar alte 20 sunt în lucru, solicitanţii urmând să primească subvenţiile de la UE. În comparaţie cu numărul mare de fermieri şi cu potenţialul agricol al judeţului şi în condiţiile în care fondurile nerambursabile acordate de Uniunea Europeană sunt foarte mari, nu ne putem lăuda cu realizări considerabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII