20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdolescenţii învaţă despre avort şi planning familial

Adolescenţii învaţă despre avort şi planning familial

Mai mulţi elevi din şcolile generale şi liceele din Valea Jiului vor avea parte de discuţii pe tema avortului şi a planningului familial la şcoală, după ce specialiştii au constatat că aici au crescut foarte mult rata avorturilor şi numărul de naşteri în rândul minorelor. Acţiunea se desfăşoară în aceste zile şi sunt vizate şcolile şi liceele în care există copii lăsaţi în grija rudelor, după ce părinţii au plecat la muncă în străinătate. „Localităţile în care va avea loc acţiunea «Deschide ochii!» sunt alese intenţionat de cele trei instituţii implicate în desfăşurarea ei, în aceste zone existând o rată ridicată a avorturilor, un număr mare de părinţi plecaţi la muncă în străinătate, care-şi lasă copiii în grija altor membri ai familiei, de părinţi despărţiţi, comparativ cu media din judeţul Hunedoara, şi, nu în ultimul rând, mulţi copii care săvârşesc fapte penale şi care nu răspund penal. Acţiunea se va desfăşura în şcolile generale şi liceele din zonele sensibile din judeţul Hunedoara, adresându-se elevilor din ciclul gimnazial, clasele VII-VIII, şi celor din clasele IX-XII“, au spus reprezentanţii Observatorului Judeţean pentru Drepturile Copilului Hunedoara.

Programul activităţilor din cadrul acţiunii au debutat ieri în localitatea Călan, la Grupul Şcolar „Ovid Densuşianu“ şi la Şcoala Generală cu clasele I-VIII, iar astăzi acestea se vor desfăşura în municipiul Lupeni, la Grupul Şcolar Industrial şi la Liceul Teoretic Lupeni, continuând în perioada 26-30 mai în Petroşani, Vulcan şi în localităţile Petrila şi Aninoasa.

În aceste oraşe, dintr-un total de 3.904 naşteri în anul 2006, mai mult de 5% (209 cazuri) au fost mame cu vârste sub 18 ani. Situaţia din Valea Jiului este alarmantă, în municipiul Petroşani, în mai mult de 8% dintre naşteri mama fiind minoră, iar în Lupeni, media este de 7,6%.

Acţiunea are drept scop creşterea gradului de conştientizare asupra riscului unei sarcini nedorite în rândul elevilor din ciclul gimnazial şi liceal, precum şi a riscului de infectare cu boli cu transmitere sexuală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII