20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiscul execută regia pomilor

Fiscul execută regia pomilor

Regia care administrează domeniul public al Craiovei este executată de fisc pentru datorii către bugetul consolidat al statului în valoare de 2,5 milioane de lei.

 

Experţii contabili susţin că Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova se afla în blocaj financiar la sfârşitul anului trecut. Potrivit raportului de audit, RAADPFL înregistra la 31 decembrie 2007 datorii de 5,8 milioane de lei, dintre care mai mult de jumătate erau restanţe, majorări şi penalizări către bugetul consolidat al statului, pentru care Administraţia Financiară Craiova a şi instituit titluri executorii. Tot la sfârşitul anului trecut, RAADPFL mai avea de plătit servicii, mărfuri şi materiale de peste 1,1 milioane de lei, restul debitului consemnat de auditori fiind suma unor obligaţii din ultima lună a anului 2007, dar care urma să fie achitate în ianuarie 2008: salarii şi asigurări, TVA etc. Directorul general al RAADPFL, Ion Petre, spune că aceste cifre nu sunt îngrijorătoare, având în vedere moştenirea de aproape şapte milioane restanţe către bugetul de stat cu care unitatea a început anul 2007. „Singura datorie efectivă o constituie restanţele şi majorările către buget. Însă, dacă ne amintim că la 1 ianuarie 2007 numai restanţele erau de 6,4 milioane de lei, atunci este clar că regia a reuşit să recupereze mai mult de jumătate din datoria cumulată în anii precedenţi. În acest ritm, consider că putem stinge obligaţia până la sfârşitul anului 2008“, a spus Ion Petre.

 

Chirie neîncasată, flori nevândute

 

Regia a acumulat datoriile către buget în anii precedenţi celui pentru care s-a efectuat auditul, motiv pentru care administraţia locală a şi decis să schimbe managerii, la începutul anului 2007. Iată şi motivele considerate de auditori cauze ale blocajului financiar. „În cadrul activelor circulante, circa 63% reprezintă creanţele rezultate din activităţile regiei, iar în cadrul acestor creanţe, mai mult de 50% reprezintă sume neîncasate din închirierea spaţiilor comerciale date în administrare de Consiliul Local Municipal Craiova. Aceste creanţe neîncasate sunt principala cauză care a generat blocajul financiar în care se află regia, iar asupra şanselor de încasare a acestora se poate aprecia că va fi o procedură de durată“, se arată în raportul de audit. „De asemenea, se menţine la un nivel ridicat şi volumul producţiei neterminate acumulate în seră şi pepinieră, respectiv 1.611.282 de lei“, mai este specificat în document.

Directorul RAADPFL, Ion Petre, spune că au fost demarate acţiuni în instanţă pentru recuperarea chiriilor. În privinţa volumului producţiei neterminate, Petre susţine că este pe undeva normal ca acesta să fie semnificativ în decembrie 2007, atâta vreme cât multe soiuri cultivate în 2007 ajung la vârsta de comercializare sau utilizare în 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS