20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitaţie cu miros de blat

Licitaţie cu miros de blat

Fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, şi actualul viceprimar, Mihai Demian, s-au lăsat duşi de nas de reprezentanţii unei firme de salubritate.

După aproape doi ani de la concesionarea Serviciului de Salubritate din Drobeta Turnu Severin, lucrările bat pasul pe loc: depozitul de la Topolniţa nu a fost închis, iar construirea celui ecologic a fost uitată, groapa de gunoi de la ieşirea din municipiu spre Halânga arătând a mlaştină, ca acum doi ani.

„După un an de încercări am pus mâna pe actele de punctaj ale licitaţiei şi am observat că membrii partidelor politice care au făcut parte din comisie şi-au dat mâna şi au complotat împotriva firmei care asigura curăţenia în Severin de peste 40 de ani. La secţiunile cinci şi şase s-au făcut jonglerii care, anchetate de oamenii legii, îi pot băga pe Constantin Gherghe, pe Mihai Demian şi pe toţi ceilalţi în puşcărie“, este de părere Constantin Fleancu, administratorul societăţii Flora Sercom. Acesta a demonstrat într-o conferinţă de presă cum executivul Primăriei Drobeta Turnu Severin i-a păcălit pe locuitorii oraşului atunci când a concesionat Serviciul de Salubritate unei firme care a promis şi nu prea a făcut nimic.

Constantin Fleancu face dezvăluiri care îi incriminează pe toţi cei din comisia de aprobare şi realizare a caietului de sarcini cerut pentru câştigarea şi participarea la licitaţia publică de anul trecut.

„Au făcut un caiet de sarcini pentru a facilita una dintre firme şi pentru a obţine foloase materiale şi alte beneficii, chiar şi politice“, a susţinut directorul Constantin Fleancu.

Din analizele şi calculele făcute de comisia consiliului local rezultă că numărul locuitorilor este cu 3.000 mai mare decât cel real şi numărul agenţilor economici activi este triplu, trecut ilegal în actele licitaţiei, faţă de cel corect, de la Registrul Comerţului.

Cei acuzaţi că ar fi facilitat şi acordat nelegal seviciile publice unei firme străine fac parte din conducerea judeţului Mehedinţi.

 

Politicienii s-au făcut fraţi la protocol

 

Din comisia care a aprobat licitaţia au făcut parte fostul viceprimar Constantin Gherghe, Mihai Demian, viceprimar (PRM) şi preşedinte al comisiei, secretarul Radu Manafu, împreună cu membrii Adrian Drăghici, directorul Apelor Române Drobeta Turnu Severin (PD), Dan Budu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (PD), Nicolae Tudorescu, consilier (PSD), Ion Drăghia, consilier (PRM), Daniela Ghimeş, consilier (PNL), Elena Calianu, directoare economică a primăriei, şi Adrian Olariu, reprezentatul Finanţelor Publice.

„Toţi au încălcat legea şi nu au respectat regulile Autorităţii Naţionale de Reglementate pentru Serviciile Comunitare (ANRSC). Cu forma de licitaţie publică «Ofertă închisă» au realizat abuzuri în acte şi au punctat şi depunctat firmele după bunul plac, fără nici o înştiinţare şi explicaţie plauzibilă“, a declarat administratorul societăţii Flora Sercom, Constantin Fleancu.

„Secţiunea 5 «Închiderea vechiului depozit de gunoi de la Topolniţa»: firma Brantner a făcut o ofertă de investiţie de 350.000 de lei. Firma Flora Sercom a făcut o ofertă de 800.000 de lei vechi. Brantner a obţinut maximum de puncte, 20. Sercom nu a obţinut nici un punct, cu toate că dorinţa noastră de investiţie era cuprinsă într-o sumă mult mai mare.

Secţiunea 6 «Deschiderea unui nou depozit menajer»: firma Brantner a făcut o ofertă de 12.800.000 de euro pentru noul depozit, firma a primit maximum de puncte, 60, fiind aprobată de toţi membrii, iar firma Sercom, care a propus o investiţie de 30.000.000 de euro, nu a primt nici un punct. Nimeni nu a dorit să ne dea nici o explicaţie“, a mai spus administratorul SC Flora Sercom.

 

Serviciul de Salubritate, împărţit în trei departamente

 

Membrii comisiei consiliului local nu au ţinut seama de nici un regulament.

„Firma Brantner depune două preţuri pentru acelaşi serviciu, colectarea şi transportul deşeurilor de la populaţie în noul depozit de gunoi, unul de 1,7 lei şi altul de 1,49 lei, cu toate că se stipula clar în caietul de sarcini un singur preţ.

După licitaţie, Serviciul de Salubritate a fost împărţit în trei, iar departamentele nou-înfiinţate au fost concesionate pe perioade diferite de ani: Serviciul de precolectare şi colectare-concesionat doar pe opt ani din 20, Serviciul deratizare-concesionat doar pe cinci ani din 20 şi Serviciul de închidere a vechii gropi de gunoi şi înfiinţare a depozitului nou concesionat pe 20 de ani“, a detaliat Nicolae Vuvrea, directorul tehnic al SC Flora Sercom, cum s-a încălcat legea.

Nici unul dintre membrii comisiei nu a dorit să comenteze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII