17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn bănuţ în plus la salarii

Un bănuţ în plus la salarii

În luna martie, doljenilor le-au crescut uşor veniturile din salarii faţă de februarie, dar au scăzut faţă de decembrie. Industria, construcţiile şi agricultura rămân cel mai prost plătite sectoare.

 

Doljenii au câştigat ceva mai bine în luna martie a acestui an decât în aceeaşi lună a anului trecut. Într-un an, salariul mediu net a urcat cu doar 101 lei pe judeţ, faţă de martie 2007. În cifre absolute, potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Dolj, câştigul salarial mediu net a ajuns la 1.075 de lei în luna martie 2008 şi a crescut faţă de luna martie 2007, când era de 944 de lei. La nivel de salariu mediu brut, media pe Dolj este de 1.463 de lei de persoană în luna martie a anului în curs, în uşoară creştere faţă de februarie (1.425 de lei), dar mult mai puţin decât în decembrie şi ianuarie. În decembrie anul trecut, când se acordă prime de sărbători şi chiar al treisprezecelea salariu, veniturile doljenilor au fost mai mari. În ianuarie s-au mai domolit, în februarie au scăzut mult, iar în martie au început să-şi revină şi să crească, dar foarte puţin, arată statisticile oficiale.

Judeţul Dolj este al unsprezecelea pe ţară în ceea ce priveşte numărul de salariaţi înregistraţi, şi anume 138.446 de persoane, dintre care 59% îşi desfăşoară activitatea în servicii.

 

Cel mai prost plătiţi

 

Sectorul serviciilor a fost profitabil în prima lună a primăverii, iar aici s-au situat cele mai bune salarii, peste media pe judeţ, adică 1.530 de lei de persoană. Industria, construcţiile şi agricultura trag în jos media salarială pe judeţ, din cauză că aici se regăsesc cel mai prost plătiţi salariaţi. În industrie şi construcţii, salariul mediu brut s-a aflat, în martie, la 1.385 de lei de persoană, pe când în agricultură a fost şi mai rău, 1.175 de lei – brut.

 

Peste 24.000 de şomeri în Dolj

 

Statistica oficială privind numărul şomerilor arată că, în aceeaşi perioadă de raportare, „numărul şomerilor în evidenţă şi plată în luna martie 2008 a fost de 14.243, în scădere cu 4.872 de persoane faţă de luna martie 2007“. Interesant este că, pe lângă cele 14.243 de persoane înregistrate ca şomeri şi aflate în plată, încă 10.000 nu au locuri de muncă şi nu primesc indemnizaţie de şomaj. Rezultă că peste 24.000 de doljeni se află în căutarea unui loc de muncă. Potrivit Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, aceste 10.000 înregistrate ca şomeri neindemnizaţi reprezintă alte categorii de persoane aflate în căutarea unei slujbe. „Cei mai mulţi dintre şomerii neindemnizaţi sunt pe Legea 416/2001 şi primesc venitul minim garantat, iar alţii sunt dintre cei care se înscriu la noi şi solicită să muncească în străinătate“, spune purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj, Laura Nicolăescu. În plus, locurile de muncă scoase pentru săptămâna care tocmai a trecut au fost de numai 1.583. Pe ansamblul judeţului, rata şomajului a fost de 4,9% în luna luată ca referinţă, mai mică decât în februarie (5,3%), dar tot mai mare decât media pe ţară (4,2%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII