19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParteneriat între reprezentanţii CCI din zona montană a Europei

Parteneriat între reprezentanţii CCI din zona montană a Europei

În staţiunea Călimăneşti – Căciulata din Vâlcea, preşedinţii camerelor de comerţ au semnat ieri un protocol cu omologii lor din Franţa şi Grecia.

 

VÂLCEA. Semnarea protocolului a avut loc la hotelul Cozia, în cadrul unei conferinţe internaţionale care a avut ca temă „Dezvoltarea durabilă a regiunilor montane“. Pe lângă oficialităţile vâlcene şi centrale, la conferinţa internaţională au participat şi Yves Dubief, preşedintele Asociaţiei Montane a Camerelor de Comerţ şi Industrie (CCI) din Franţa, Paimmenos Konstantinos, preşedintele Camerei de Comerţ Karditsa din Grecia, şi reprezentanţi din cadrul Ambasadelor din Ungaria şi Belarus. Valentin Cismaru, preşedintele Asociaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din zona Montană a României şi, totodată, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Vâlcea, a declarat că scopul semnării protocolului este de a atrage investitorii străini în ţara noastră, pentru a crea parteneriate strategice. Victor Giosan, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, a ţinut să sublinieze că dezvoltarea regiunilor montane este un domeniu sensibil în Vâlcea. „În perioada următoare trebuie să schimbăm ceva, pentru că România are o serie de oportunităţi de când e membră a Uniunii Europene. România e o zonă importantă, care trebuie dezvoltată pe termen lung. Autorităţile locale trebuie să aibă strategii clare de dezvoltare, pe care să le implementeze plecând în primul rând de la obiectivele specifice zonei“, a declarat Victor Giosan.

 

Apa şi canalizarea lipsesc din zona montană

 

În ceea ce priveşte dezvoltarea zonelor montane pe termen lung, secretarul de stat Giosan a precizat că trebuie îndeplinite mai multe obiective pentru a atinge acest punct. „Trebuie să avem un parteneriat public-privat între autorităţile locale şi mediul de afaceri. Trebuie să avem reţele de dezvoltare între judeţe. Dezvoltarea infrastructurii din zona montană e o chestiune critică în România şi implică investiţii foarte mari. Şi un lucru esenţial ar fi protecţia mediului în zona noastră“, a susţinut Victor Giosan. Un studiu realizat de Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din zona Montană a României arată că numărul populaţiei a scăzut foarte mult în ultimii ani în aceste zone, din cauza îmbătrânirii şi a migraţiei. 70% din gospodării nu mai au animale, iar 80% din familii nu mai cresc ovine. Laptele nu poate fi valorificat, pentru că nu există artere de circulaţie. Alte probleme din zonele montane sunt lipsa apei, a canalizării, a drumurilor şi a energiei electrice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS