17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe fură spaţiul verde

Se fură spaţiul verde

Vegetaţia din părculeţul de pe strada Horia, din Craiova, a dispărut peste noapte. Din primele informaţii reiese că pomii, gazonul şi gardul viu au fost victimele proprietarului terenului, care însă nu avea voie să clintească nici o frunză din spaţiul verde.

Dacă marile parcuri din Craiova sunt sfâşiate cu acte în regulă, mai contează că sunt acoperiţi cu asfalt frezat zeci de metri pătraţi de vegetaţie la un colţ de stradă? Pentru craioveni contează! Mai mulţi locatari şi proprietari de magazine de pe strada Horia au sesizat autorităţile că în părculeţul de la vechiul complex Horia a avut loc un atac la spaţiul verde: pomii, gazonul şi gardul viu au fost rase, iar locul – încărcat cu un soi de balast rezultat de la răzuirea asfaltului de pe străzile aflate în proces de modernizare. „Au distrus spaţiul verde de la nr. 16. Se întâmpla la începutul săptămânii trecute. Eu l-am auzit pe proprietar că are de gând să construiască acolo“, a spus Valeriu Pârvan. „Este inadmisibil ce s-a întâmplat aici. Nu ştim cine este proprietarul. Vecinii au făcut însă sesizări la primărie şi la DNA“, a declarat Marin Rotaru, administratorul unei societăţi din vechiul complex Horia. „Este timpul să «îmbrăţişăm» copacii şi să ne punem în faţa duşmanilor lor“, ne scriu mai mulţi craioveni, indignaţi de fapta celor care au ras vegetaţia din părculeţul complexulul Horia.

 

Primăria, în căutări

 

Terenul pe care s-a produs atacul la spaţiul verde este proprietate privată, câştigată în temeiul Legii nr. 247 din 2005. Reprezentanţii nr. Primăriei Craiova susţin că singurul document emis după punerea în posesie este un certificat de urbanism, în care chiar se precizează că terenul este prins în patrimoniu ca spaţiu verde amenajat şi este sub interdicţie de construire, conform Ordonanţei nr. 114 din 2007. „Nu ştim în acest moment cine este autorul defrişării, dar vom afla în scurt timp. Eu am încercat deja să iau legătura cu fostul proprietar, o doamnă de pe strada Dezrobirii, dar nu am reuşit. E chestiune de o zi, două. Ce s-a întâmplat aici intră la distrugere de spaţiu verde, iar proprietarul va fi sancţionat cu amendă de 1.500 de lei şi obligat să aducă terenul în starea iniţială“, a spus Dan Dobrescu, şeful serviciului gospodărire comunală. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ieri că îl va obliga pe proprietar să refacă spaţiul verde cum o şti: „E teren privat? Bun! Atunci proprietarul, indiferent cum se numeşte, o să planteze copaci, gazon şi ce-a mai fost acolo. O să plătească taxe şi impozite şi o să şi-l păstreze aşa, spaţiu verde. Legea spune că nu se mai poate construi pe spaţiul verde şi respectăm legea, nimic altceva“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII