11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinematograful Alutus, centru cultural modern

Cinematograful Alutus, centru cultural modern

Primăria Slatina intenţionează ca, în opt luni, cinematograful „Alutus“ să renască sub forma unei instituţii moderne, care să poarte denumirea de Centrul Cultural „Eugen Ionescu“.

 

 

OLT. Două cinematografe de câte 50 de locuri, o sală de teatru cu o capacitate de 200 de locuri, o cafenea la intrare, un minihotel cu patru camere pentru actori, spaţii anexe pentru artişti şi pentru decoruri, toate acestea fac parte dintr-un proiect care are ca obiectiv transformarea, în decurs de opt luni, a actualului cinematograf „Alutus“, aflat în conservare de ani buni. Aşa cum se prevede în proiect, ansamblul va purta denumirea de Centrul Cultural „Eugen Ionescu“.

Primăria Slatina a predat imobilul firmei care a venit cu soluţii tehnice de actualitate, urmând ca peste cel mult opt luni să-l preia transformat total. Investiţia este de şase milioane de lei, primele două luni fiind alocate proiectării, iar ultima jumătate de an, execuţiei.

 

Pereţi mobili şi „filtru“ pentru spectatori

 

Firma Avitech Bucureşti, în colaborare cu Hidroproiect şi Romproiect Bucureşti, a pornit în căutarea soluţiilor de amenajare plecând de la realitatea că prezenţa în sălile de cinema este slabă, depăşind cu greu 40 de persoane. Proiectanţii s-au gândit, aşadar, să compartimenteze sala, care acum a mai rămas cu 450 de scaune, în trei spaţii. Două vor fi destinate vizionării filmelor, iar spaţiul central va fi transformat într-o sală modernă de teatru, care poate fi adaptată şi proiectelor de alt gen. Scena va beneficia de pereţi mobili, care pot mări sau micşora, după necesitate, spaţiul. În exteriorul sălii actuale construcţia nouă va fi extinsă, astfel încât să poată fi construite spaţii pentru artişti şi pentru decoruri. Aparatura va fi şi ea de ultimă generaţie, a dat asigurări arhitectul Dan Agent, reprezentantul firmei care a propus soluţia tehnică.

Foaierul actual va fi, de asemenea, amenajat, urmând să găzduiască o cafenea cu o capacitate de 30 – 40 de locuri, care poate fi ajustată, la rândul ei, în funcţie de moment, prin intermediul panourilor mobile. „Aici pot veni oamenii să bea o cafea şi să poarte discuţii pe teme culturale. În orice caz, intrarea în teatru nu va putea fi ignorată, pur şi simplu. Pentru că vom ieşi cu totul în stradă, faţada va arăta în aşa fel încât să incite curiozitatea trecătorilor“, a explicat arhitectul Dan Agent.

Aceeaşi cafenea va avea menirea de „filtru“ pentru spectatori, intrarea în sala de teatru realizându-se prin acest spaţiu. Accesul în cele două săli de cinema va fi făcut însă separat.

Ce nu s-a făcut până acum, dar se speră odată cu realizarea centrului cultural, este punerea în valoare a brandului Eugen Ionescu. Un lucru simplu este acela că în permanenţă trecătorii vor putea admira din stradă panouri care vor „vorbi“ despre opera marelui Eugen Ionescu.

 

Ultimul film a rulat la Slatina în urmă cu doi ani

 

Cinematograful „Alutus“ a intrat în conservare încă din 2006. De fapt, în august 2006, a fost redeschis pentru a rula filmul „Păcală se întoarce“, după o lungă perioadă în care singurii spectatori au fost elevii de gimnaziu şi cei de liceu. Angajaţii România Film, şi ei rămaşi puţini, găsiseră soluţia de a aduce elevii în sala de cinema, la ecranizările romanelor studiate. Numai că sala putea găzdui spectatori vreme de aproximativ şase luni pe an, în restul timpului frigul fiind de nesuportat.

Altfel, cinematograful este generos ca spaţiu. S-a pornit de la 600 de locuri, în ultimii ani de funcţionare fiind desfiinţate rândurile din faţă, pentru că spectatorii erau din ce în ce mai puţini. Au rămas 450, cu cele 150 fiind înlocuite scaunele deteriorate.

În ianuarie 2007, reprezentanţii România Film au predat cinematograful Primăriei Slatina, care s-a angajat să-l repună în funcţiune. În urmă cu un an s-a organizat o dezbatere publică, fiind invitaţi artişti, arhitecţi, oameni implicaţi în activitatea culturală, pe vremea când acest concept încă avea corespondent în realitate şi în Slatina. A fost momentul în care s-a convenit că municipiul trebuie să aibă o stagiune teatrală permanentă. Iar municipiul chiar are, pe hârtie, un teatru, care se speră că va fi revigorat în următoarea perioadă.

Cât despre cinemtografe, la acest moment nu mai funcţionează nici unul, în tot judeţul, deşi înainte de 1989 Oltul număra şapte, opt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS