11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO vrajă pentru Alexandra

O vrajă pentru Alexandra


Are toate drepturile din lume, la fericire, la libertate, la sănătate, într-un cuvânt, la viaţă, dar, în realitate, chiar şi dreptul de a avea o copilărie normală i-a fost luat. La doi ani după ce s-a născut, medicii i-au descoperit o parapareză spastică la ambele picioare. Pe măsură ce Alexandra creştea, se accentuau şi complicaţiile. În urmă cu doar câteva luni, la analize a apărut şi o displazie de şold.

Cu părul scurt, ochii mari, căprui, ascunşi sub o pereche de ochelari, Alexandra, din Craiova, pare un copil timid. Când vorbeşte, în obraji se adâncesc două gropiţe care îi dau un aer ştrengăresc şi optimist. De altfel, copila de 13 ani chiar este optimistă, în ciuda piciorului drept pe care îl ridică greu pentru a păşi pe plăcile mari şi gri de gresie. De la doi ani, merge sprijinindu-se de mama, căci o parapareză spastică şi sindromul extrapiramidal cu care a fost diagnosticată îi tulbură echilibrul. „Nu mi-a spus nimeni care a fost cauza. Poate să fi fost generată boala asta de naşterea prematură. A avut 900 de grame când a venit pe lume. Când a mai crescut şi s-a putut interveni chirurgical, medicii i-au făcut o operaţie de alungire a tendoanelor ca să poată pune talpa jos şi să îndoaie genunchii“, a spus Ana, mama Alexandrei, o femeie de peste 40 de ani căreia necazurile i-au lăsat urme pe chip, dându-i un aer de tristeţe şi uşoară resemnare. De când tatăl Alexandrei a plecat de acasă, la puţin timp după ce s-au descoperit problemele, uitând aproape că a avut o familie, se luptă singură cu toate greutăţile care apar. „Mă mai ajută Gabriela, fata cea mare. Nici ea n-a avut copilărie, biata…“, rosteşte încet, cu amărăciune, şi în ochi i se ivesc lacrimile. Ar vrea să fie tare, dar nu mai ştie unde să caute resurse. Ar vrea să zâmbească, dar nu mai are putere. Ar vrea să spere, dar parcă zilele care trec nu-i aduc decât obstacole. În tăcerea care se aşterne, lacrimile care-i curg sunt oprite de palma copilei care-i mângâie obrazul cu nădejde şi drag. „Nu mai plânge, mami“…

 

Stă de cinci ani pe culoare

 

Au trecut lunile, a venit vremea ca Alexandra să meargă la grădiniţă. Ana a purtat-o în braţe zi de zi, aşteptând pe culoar să fie chemată pentru a o ajuta să meargă la toaletă. La fel s-a întâmplat şi mai târziu, când a ajuns la şcoală: „O duc cu o tricicletă specială. De când era în clasa întâi stau pe hol şi aştept pauzele. Acum a ajuns într-a V-a. Când erau mai mici, la I-IV, o mai ajutau şi fetele, dar acum, de vreun an, nu mai vrea nimeni să meargă cu ea. Le roagă şi n-o mai ajută nimeni“, a povestit femeia. Acasă, uneori se mai blochează liftul. Sunt zece etaje până la uşa apartamentului.

Ana priveşte lung la trepte, apoi la copil, îi surâde şi trece la treabă fără ezitare: o ridică pe Alexandra în cârcă şi începe să urce. La fiecare 12 luni, copila primeşte certificatul cu handicap, în urma unui control. Ca şi cum n-ar fi fost suficient, la ultimul s-a mai descoperit ceva: o subluxaţie sau displazie de şold, care, dacă nu este urgent operată, o va împiedica pe Alexandra să mai păşească.

 

„O să mă fac doctoriţă de picioare“

 

Nici un tratament n-a vindecat copila veselă, cu gropiţe în obraji, căreia îi place să deseneze. „În fiecare dimineaţă mergem la recuperare. Dacă nu, am da înapoi. Ar fi şi mai rău. Apoi vara ne ducem la Techirghiol. Avem bilete gratuite, altfel nu ne-am permite din salariul meu de patru milioane“, a adăugat Ana.

„Mie îmi place la mare, că e apă multă şi înot. M-aş muta acolo. Aş înota şi aş picta toată ziua până când aş creşte mare şi atunci m-aş face doctoriţă de picioare“, rosteşte încântată Alexandra. Zâmbeşte.

„Îmi plac şi desenele. Aş vrea să fiu o fetiţă care face vrăji, ca în desene animate, să pot să merg şi eu. Asta aş face dacă aş putea“, adaugă, devenind apoi serioasă. Dar nu poate. Fără ajutor, unul dintre picioarele Alexandrei se va scurta cu trecerea timpului, iar ea îşi va pierde complet echilibrul şi nu va mai putea merge, nici măcar susţinută de mama sa. Nu-i trebuie decât o proteză. Una care costă, din păcate, 10.000 de euro, bani pe care Ana, mama sa, nu-i poate strânge într-o viaţă.

Dacă aţi putea-o ajuta, dăruind câte puţin pentru a strânge mult, cât valoarea miraculoasei proteze, Alexandra ar păşi din nou. Şi poate, într-o zi, se va face doctoriţă de picioare şi va ajuta, la rândul ei, alţi copii, devenind fetiţa care face vrăji…

Un cont pentru o copilărie

Ana Cărbune, mama Alexandrei, a deschis un cont la BRD, în lei, sperând că, încet, încet, cu ajutorul dumneavoastră, va putea strânge bani pentru picioruşele bolnave ale copilei sale. Contul este: RO40BRDE170SV38606421700.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII