Monumente istorice vâlcene, în paragină

Autori


În judeţul Vâlcea, 20 de monumente istorice din 16 localităţi, ridicate între secolele XV – XIX, încadrate în categoria valorică „B“, au nevoie de resurse financiare pentru a fi restaurate urgent.

O inventariere a monumentelor istorice vâlcene, realizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) arată că, din cele 20 de monumente, patru au mare nevoie de reabilitare şi se află în localitatea Costeşti. Biserica „Sfântul Nicolae“ a fostului Schit „De sub Piatră“, cunoscută şi sub denumirea de „44 de izvoare“, a fost construită în anul 1.700. Acest monument, fost schit, a fost înfiinţat de Mănăstirea Bistriţa. Florin Epure, directorul executiv al DJCCPCN Vâlcea, spune că este un obiectiv deosebit de important pentru dezvoltarea turismului cultural şi are nevoie de lucrări de consolidare şi de refacere a frescei. Din cauza alunecărilor de teren din Costeşti, este afectată şi biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului“, construită în 1801. Aici, turnul clopotniţei riscă să se prăbuşească, lucru ce poate fi evitat dacă se vor găsi bani pentru consolidarea pământului. Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a fostului Schit Peri, din Costeşti, a fost ridicată în 1689-1693. În prezent, clădirea e într-o stare avansată de degradare şi are nevoie de lucrări de consolidare şi refacere a frescei. Biserica „Sfântul Grigorie Decapolitul – Eleonul“ a fostului Schit Păpuşa, din aceeaşi localitate, a fost construită în secolele XV- XVI. Acum este deteriorată şi are nevoie, de asemenea, de consolidări şi refacere a picturii.

 

Afectate şi de alunecările de teren

 

De consolidări urgente are nevoie şi clopotniţa Bisericii „Sfântul Nicolae“, edificiu realizat în secolul XVIII, în comuna Fârtăţeşti. În prezent, turnul este prăbuşit parţial. Documentaţia de consolidare e realizată încă din 2005, dar nu s-au găsit fonduri pentru a realiza lucrările nici până acum. Biserica „Buna Vestire“ a fostului Schit Climent, din comuna Pietrari, a fost construită în 1742-1744. Clădirea are nevoie de un studiu geotehnic. De asemenea, terenul pe care e poziţionată e afectat de alunecări de teren şi trebuie consolidat. Pe lângă reabilitarea clădirii, trebuie schimbat acoperişul şi refăcută fresca. Ca urmare a demersurilor făcute de DJCCPCN Vâlcea la Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), la sfârşitul anului 2005, monumentul a fost cuprins în planul de investiţii derulate prin Compania Naţională de Investiţii.


De reconsolidare are nevoie şi Biserica „Buna Vestire“, din localitatea Copăceni, construită în 1804. „Lucrările de consolidare a clădirii au început în anul 1990 şi s-au întrerupt din lipsa banilor. Documentaţia s-a reactualizat şi se încearcă găsirea unor surse de finanţare, pentru a salva acest monument foarte valoros. Altă clădire care necesită reparaţii este Biserica «Sfinţii Voievozi», din oraşul Horezu, care datează din anul 1826. Clădirea are nevoie de expertiză tehnică la structură“, a declarat Florin Epure. Alt monument care trebuie reabilitat e Biserica „Sfântul Dumitru“ din Livezi, construită în 1825. Clădirea are fisuri majore la altar şi este într-o stare deplorabilă. Şi Biserica de lemn „Sfinţii Voievozi“, precum şi „Sfântul Arhanghel Mihail“ din comuna Popeşti, construită în 1757, au structura de rezistenţă grav afectată.

 

Clădiri distruse de incendii

 

Fosta Mănăstire Morunglavu, din comuna Ştefăneşti, a fost construită în 1746 – 1753. Din cauza dezinteresului, a ajuns o ruină. În prezent, turnul clopotniţei e în pericol de prăbuşire. „Ansamblul datează din secolul al XVIII-lea şi e valoros prin arhitectură. Lucrările de restaurare au început în 1986, dar au fost întrerupte pentru că nu au mai fost bani. În 1989, corpul de chilii a fost devastat de un incendiu. Astăzi e nevoie de reactualizarea documentaţiei tehnice pentru a vedea care e suma necesară pentru realizarea lucrărilor de reabilitare. Un incendiu a distrus, în 2002, şi Biserica „Cuvioasa Parascheva“, din Sineşti, construită în 1746. Clădirea a fost aproape distrusă, iar astăzi se află în pericol de prăbuşire. Nu s-au găsit bani pentru a fi refăcută şi este necesară o expertiză în vederea evaluării oportunităţii menţinerii ei în lista monumentelor istorice. Problema e că nu sunt fonduri pentru consolidarea acestor monumente şi, de câte ori am apelat la Consiliul Judeţean Vâlcea ca să ne ajute măcar în reabilitarea unei clădiri într-un an, ni s-a spus că nu sunt bani“, a precizat directorul DJCCPCN Vâlcea.

Alte monumente care se află într-un proces accelerat de degradare sunt: Biserica de lemn „Înălţarea Domnului“, din comuna Dănicei, ridicată în 1747, valoroasă din punct de vedere arhitectural; Biserica „Buna Vestire“, care are şi hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Goleşti, construită în 1803 – 1805; Biserica „Sfântul Nicolae“ din Măciuca, ridicată în 1844; ansamblul Mănăstirii Sărăcineşti, din Păuşeşti-Măglaşi, care datează din 1687; Biserica de lemn „Cuvioasa Parascheva“, din Milostea, construită în 1906; Biserica „Sfânta Treime“, din Stoeşti, ridicată în 1782; Biserica „Sfinţii Voievozi“, din Titeşti, ridicată în 1760 – 1761, şi Biserica „Toţi Sfinţii“, din oraşul Brezoi, ridicată în 1798. Reabilitarea celor 20 de monumente necesită sume enorme de bani, motiv pentru care conducerea DJCCPCN a trimis la MCC situaţia în care se află clădirile de patrimoniu pentru a obţine sprijin financiar.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. gateway said:

    Au incercat sa atraga si alte surse, de ex. fonduri europene?

  2. Mine said:

    Mai e ceva de mirare???
    K saptamana trecuta am citit ce cele mai importante vestigii sunt cultivate cu ceapa si cartofi.

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 12 mai 2008

Actualitate

» Câinii şi românii, interzişi într-un magazin din Spania
» Arabesque a inaugurat centrul comercial din Craiova
» Vine acoperişul!
» Guvernul a anulat majorarea salarială de 75% pentru funcţionarii care lucrează cu fonduri europene
» Senatul a adoptat o iniţiativă privind acordul prezumat al donatorilor de organe
» Partidul Radical Sârb câştigă alegerile în Kosovo
» Vosganian are o soluţie de reducerea a accizei la motorină
» PSD şi PRM, nemulţumite că foştii magistraţi care vor să se reîntoarcă trebuie să dea concurs
» Autoturism electric, marca Renault

Local

» A lovit cu maşina un copil
» Accident provocat de un poliţist
» A căzut în gol de la etajul trei
» A copiat şi a primit nota 1
» Elev eliminat la teza cu subiect unic
» Primii în hidrogen
» Trenul groazei
» Arme descoperite în trafic
» A dispărut fără urmă
» Morţi pe DN 6
» PD-L ar câştiga alegerile parlamentare
» Avion utilitar prăbuşit în Călăraşi
» Accident de circulaţie la Pădurea Sarului
» Monumente istorice vâlcene, în paragină

Gorj

» Jos afişele!
» Sărbătoarea Narciselor, acaparată de politicieni

Sport

» Rezultate, clasamente
» Scurte ştiri
» Final dramatic de campionat în Franţa
» Recompense substanţiale la Euro 2008
» Figo, acuzat că a ucis o pisică
» Cristi Chivu şi-a reluat antrenamentele
» Hagi va fi reînscăunat la Galatasaray
» Niculescu, Filipescu şi Tararache au retrogradat
» Cristieana Cojocaru-Matei a predat flacăra olimpică
» Liliana Popescu a învins-o pe Mutola
» Narcisa şi Ionela cer răgaz
» Event pentru CFR Cluj
» Baraj între olteni
» Pandurii au demarat campania de transferuri
» Ciprian Tănasă, spre FC Argeş
» Mutu şi Chivu vor duce greul la Euro 2008

Magazin

» HOROSCOP
» Fereşte-te de radar
» Scurte stiri
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» „Femeia mării“, o lecţie de artă
» Vremea în Oltenia

Opinii

» Campania de la radio şi televiziune

Top