19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn fost fascist, primar al Romei

Un fost fascist, primar al Romei

Candidatul dreptei, Gianni Alemanno, care şi-a început cariera politică într-un partid de orientare fascistă, a câştigat alegerile locale în capitala Italiei cu discursurile sale împotriva imigranţilor.

Dreapta a triumfat la Roma, unde candidatul Gianni Alemanno a reuşit să câştige cu un avans de şapte procente în faţa stângii, detronată după 15 ani în fruntea capitalei italiene, potrivit rezultatelor definitive publicate luni seară de Ministerul de Interne italian, citate de AFP. Alemanno a obţinut 53,65% din voturi, faţă de 46,34% ale rivalului său, ministrul în exerciţiu al culturii şi fost primar al Romei, Francesco Rutelli.

 

Romanii au votat pentru expulzarea imigranţilor

 

Acest rezultat este o catastrofă pentru Partidul Democrat (PD) al lui Walter Veltroni, învins deja în legislativele din 13 – 14 aprilie de Silvio Berlusconi. Este o „victorie istorică“, a declarat viitorul şef al guvernului, în timp ce Walter Veltroni a deplâns „înfrângerea foarte gravă, foarte grea“.

Succesul „completează victoria în legislative“ a dreptei, iar „locuitorii Romei au ales programul de bună guvernare al PdL, al cărui obiectiv este să aducă mai multă securitate la Roma şi să modernizeze infrastructurile urbane“, a declarat Silvio Berlusconi, liderul formaţiunii Poporul Libertăţii (PdL). „Am intenţia fermă de a fi primarul tuturor locuitorilor Romei. Le mulţumesc celor care au votat pentru mine, dar şi celor care au făcut altă alegere, pe care o respect“, a declarat Gianni Alemanno, un fost neofascist, membru al partidului conservator Alianţa Naţională.

Victoria dreptei pare să aibă la bază tocmai discursul dur al lui Alemanno împotriva imigranţilor în general şi a românilor, în special. Două violuri comise săptămâna trecută la Milano şi la Roma, pentru care sunt urmăriţi penal un egiptean şi un român, au contribuit la înăsprirea tonului între cei doi candidaţi, dreapta reproşând stângii că a dat dovadă de prea multă permisivitate în ceea ce priveşte infracţionalitatea şi imigraţia. Francesco Rutelli, contracandidatul lui Alemanno în cel de-al doilea tur de scrutin, recunoaşte că înfrângerea sa a fost cauzată de concentrarea dezbaterii electorale pe tema siguranţei publice, relatează cotidianul Il Messaggero în pagina sa electronică. „Elementul decisiv al acestei confruntări pentru Primăria Romei a fost strategia dreptei, care, în cazul Capitalei, s-a rezumat la problema siguranţei“, a declarat Rutelli.

În timpul campaniei electorale, Alemanno şi-a luat angajamentul să expulzeze 20.000 de imigranţi ilegali care au avut probleme cu legea, în timp ce Rutelli promisese doar că va intensifica măsurile de supraveghere şi de prevenire pentru a face faţă infracţionalităţii.

 

„Roma mea va fi mai sigură“

 

Noul primar al Romei a anunţat deja că primul său gest după alegeri, în calitate de primar, va fi dedicat soţului Giovannei Reggiani, italianca ucisă în octombrie 2007 la Roma, crimă pentru care este suspectat un român de etnie romă, Nicolae Romulus Mailat. „Să fie clar, nu se mai poate întâmpla niciodată un astfel de lucru!“, a subliniat el.

Alemanno a anunţat şi că va „cere prefectului convocarea comitetului provincial pentru ordine şi siguranţă, pentru a fi luate toate măsurile considerate necesare“, pentru asigurarea siguranţei. „Siguranţă, locuri de muncă şi măsuri sociale vor fi cuvintele mele de ordine când voi începe să administrez oraşul“, a spus primarul ales.

„Prima acţiune ca primar va fi să iau măsuri pentru a reinstaura siguranţa şi controlul asupra oraşului. Roma mea va fi mai sigură, mai activă, cu mai mult respect faţă de cetăţenii săi, cu o dinamică a dezvoltării mai profundă şi cu mai multe măsuri sociale, pentru că trebuie să respectăm drepturile sociale ale tuturor cetăţenilor“, a adăugat el.

Participare slabă

Rata de participare la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale a fost în scădere netă, situându-se la 63%, faţă de 73,5% în primul tur, în urmă cu 15 zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII