9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii nu renunţă la proteste

Minerii nu renunţă la proteste

Conflictul de muncă declanşat la Mina Zegujani din Mehedinţi afectează producţia de extracţie şi pune în pericol viaţa ortacilor.

 

 

MEHEDINŢI. Liderul Departamentului Sindical Minier Mehedinţi, Rafael Norocel Ciorăscu, a spus că toţi cei nouă mineri blocaţi în subteran, la adâncimea de 60 de metri, deşi protestează în numele unui sindicat reactivat fictiv – Solidaritatea ’92, nu au dreptul să stea acolo, conform legislaţiei în vigoare privind securitatea muncii, mai mult de 16 ore şi fără să urmeze procedurile legale de oficializare a protestului. „În mod normal, aceştia trebuia, mai întâi, să prezinte o listă cu revendicări. În cazul în care conducerea exploatării miniere refuza să dialogheze, puteau recurge la orice formă de protest prevăzută în contractul colectiv de muncă şi în Codul Muncii. În situaţia actuală, protestatarii îngreunează, în subteran, munca tuturor minerilor“, a spus liderul Rafael Norocel Ciorăscu.

Gestul celor nouă protestatari perturbă activitatea celorlalţi 900 de angajaţi, atât în subteran, cât şi la suprafaţă, motiv pentru care conducerea minei a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Fapta celor nouă ortaci nu poate fi tolerată de cei aproape 900 de angajaţi ai minelor din bazinul carbonifer al judeţului Mehedinţi. Din acest motiv, ei nu se vor solidariza cu cei care se pretind membrii unui sindicat care oficial nu există“, a mai spus liderul Ciorăscu.

 

O nouă comisie de negociere

 

Conducerea Exploatării Miniere Mehedinţi a decis ieri să formeze o nouă comisie de negociere, care să coboare în subteranul Minei Zegujani, pentru a-i convinge pe cei nouă protestatari să iasă la suprafaţă. Directorul exploatării miniere, Mihai Popa, a spus că este un ultim demers pe care îl va mai face administraţia înainte ca autorităţile să intervină pentru a-i determina pe cei nouă ortaci să renunţe la protest. Popa a declarat că acest conflict de muncă este „artificial“, susţinând că a fost declanşat în numele unui sindicat care a fost înscris, în urmă cu peste 15 ani, în Registrul Grefei Judecătoriei din Drobeta Turnu Severin, fără să fie însă vreodată legal reactivat. „Minerii sunt manipulaţi. Dar, din păcate, hotărârea lor de a rămâne blocaţi în subteran fără nici un motiv încalcă legislaţia în vigoare privind conflictele de muncă şi pune în pericol siguranţa obiectivului şi viaţa a zeci de mineri“, a spus directorul Mihai Popa.

 

Ortacii nu vor detaşarea

 

Scopul minerilor ar fi acela de a forţa administraţia să nu mai detaşeze lucrători de la Mina Zegujani, unde rezervele de cărbune sunt aproape epuizate şi este nevoie de o restructurare, la cariera Husnicioara II, unde există deficit de personal. „Aşa-zisul protest al celor nouă mineri este pur şi simplu un şantaj prin care inginerul Constantin Tudor, cel care se erijează în lider al sindicatului Solidaritatea 92, încearcă să intimideze patronatul şi să-l forţeze să nu-i mai detaşeze pe ortaci, în frunte cu el, de la Mina Zegujani, lucru cu care nu putem fi de acord“, a precizat Ciorăscu.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mehedinţi, Constantin Miclău, a spus că, pentru evitarea unei tragedii în subteranul Minei Zegujani, unde cei nouă mineri s-au blocat sâmbătă dimineaţă, s-a dispus organizarea unei echipe de salvare, în măsură să intervină în cazul în care viaţa vreunuia ar fi pusă în pericol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS