23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMieii de Paşte, o afacere riscantă

Mieii de Paşte, o afacere riscantă

Peste o sută de mii de miei vor fi sacrificaţi anul acesta. Din pricina preţului mare al furajelor, se pare că în pierdere vor fi crescătorii de animale. Afaceriştii însă nu vor avea decât de câştigat.

Aproximativ o sută de mii de miei vor fi sacrificaţi anul acesta, în perioada sărbătorilor de Paşte, apreciază Dan Ciocan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Olt. Preţul pe kilogramul de carne va fi de nouă-zece lei, în viu, şi 11-12 lei, la animalele tăiate. Întrucât preţul furajelor a fost mult mai mare anul acesta decât în anii trecuţi, crescătorii estimează că vor ieşi în pierdere, banii câştigaţi din vânzarea mieilor neacoperind nici măcar costul hranei animalelor. „Ne vom confrunta şi anul acesta, ca în fiecare an, cu un monopol în aceste pieţe. Afaceriştii care iau animalele din gospodăriile oamenilor la preţuri mici vor câştiga mai mult decât oamenii simpli, care au muncit să crească aceste animale. Având în vedere preţul mare al furajelor, crescătorii vor ieşi în pierdere, iar afaceriştii vor avea de câştigat“, a declarat Ciocan.

 

Accesul în târguri, condiţionat

 

Ca şi în anii trecuţi, mulţi ciobani care nu vor putea îndeplini toate condiţiile de transport impuse de noua legislaţie îşi vor vinde animalele la aşa-zişii „samsari“, la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă.

Noul preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Dan Ciocan, a spus că va merge zilele următoare la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), pentru a solicita informaţii suplimentare despre modalităţile de acces în târguri şi condiţiile de sacrificare impuse. „Tocmai am aflat care vor fi punctele de sacrificare a mieilor, iar zilele următoare vom merge la DSVSA pentru a solicita toate detaliile legate de modalităţile de acces şi condiţiile de igienă. De asemenea, vrem să ştim şi dacă aceste locuri vor fi supravegheate de medici veterinari. Vom lua apoi legătura cu autorităţile din fiecare localitate în care vor fi amenajate spaţiile de sacrificare, pentru a şti de la început ce taxe se percep şi care sunt documentele necesare pentru accesul în aceste târguri“, a spus Dan Ciocan.

 

Crescătorii pierd, afaceriştii câştigă

 

Dan Ciocan a adăugat că ar trebui să se întreprindă ceva pentru a opri accesul în pieţe al afaceriştilor şi a facilita accesul oamenilor simpli, care au muncit şi au investit bani grei pentru a-şi scoate animalele din iarnă.

Pentru a vinde miei la un preţ mai bun, crescătorii sunt de părere că ar trebui să aibă acees şi la pieţele din oraşele mari, cum ar fi cele din Timişoara sau Bucureşti. Ciobanii aşteaptă să afle de la DSVSA dacă vor fi restricţii în acest sens. Puţini vor fi însă cei care vor îndeplini toate condiţiile de transport şi igienă impuse, majoritatea crescătorilor mulţumindu-se, ca şi în anii trecuţi, să vândă miei de acasă, la un preţ sub cel al pieţei. Se estimează că afaceriştii, care abia aşteaptă perioada sărbătorilor de Paşte, vor câştiga bine de pe seama ţăranilor. Mieii vor fi luaţi direct din gospodăriile oamenilor la un preţ de aproximativ şapte-opt lei pe kilogram şi vor fi vânduţi, apoi, pe pieţele din marile oraşe, la preţuri mult mai mari. Crescătorii de animale, care se confruntă de ani buni cu aceste probleme, au încetat să se mai întrebe dacă vreo instituţie observă toate aceste nereguli, astfel încât să stopeze monopolul din târguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS