19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSecţiile de dializă ar putea fi externalizate

Secţiile de dializă ar putea fi externalizate

Conducerile unităţilor spitaliceşti din Olt ar putea decide singure dacă este oportună externalizarea secţiilor de dializă.

 

 

OLT. Proiectul de externalizare, aflat în dezbatere publică până luna trecută, este aşteptat să apară în forma finală cât de curând, tot ce a putut obţine Federaţia Sanitas a sindicatelor din sănătate (propunerea iniţială a fost de blocare a externalizării) fiind adoptarea deciziei de externalizare sau, din contră, de menţinere în structura spitalului la nivelul conducerii unităţii.

Singura secţie de dializă din Olt funcţionează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. În această perioadă sunt în evidenţă 68 de pacienţi care fac hemodializă, aparatele au fost schimbate aproape în totalitate, spaţiul a fost amenajat anul trecut şi ar mai fi de rezolvat problema staţiei de apă. Tariful pe şedinţă ajunge la 413 lei, numai că managementul nu tocmai performant a dus la costuri de aproape 480 de lei/şedinţă.

„La noi nu sunt motive ca această secţie să fie externalizată. Este o problemă de eficientizare a costurilor, care se poate rezolva“, au spus cei 20 de angajaţi ai secţiei, speriaţi că ar putea fi nevoiţi să muncească, pe viitor, la patron.

 

Transportul, veşnica problemă

 

În urmă cu doi ani, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) hotăra alocarea unui buget global către spitale, fără să mai deconteze separat serviciul de transport către Ambulanţă şi serviciile medicale către spital. În pierdere a ieşit Ambulanţa, care a fost nevoită să accepte un tarif mai mic decât cel plătit până atunci de CJAS. Spitalul a scos la licitaţie, în 2006, serviciul de transport, intenţionând să scadă preţul la 0,8 lei/km. Nu
s-a prezentat nimeni, ambulanţe suficiente pentru a se înfiinţa propriul serviciu de transport nu există, aşa că, în cele din urmă, s-a încheiat contract cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt. Ieri, spitalul a invitat reprezentanţii Ambulanţei pentru a semna un nou contract, valabil până la semnarea unuia cu CJAS, când mai pot interveni modificări de tarif, sau până la adoptarea unei noi decizii, la nivelul spitalului, de licitare, din nou, a serviciului de transport. Tariful a fost convenit ieri la 1,2 lei/km, indexat în lunile de iarnă cu 20%, care poate fi menţinut la această valoare, deşi CJAS oferă mai mult pe şedinţă.

Chiar şi de la această sumă pe kilometru se mai poate scădea, teama fiind că eficientizare ar putea însemna reduceri de personal. Argumentul ar fi că în listele cuprinzând cursele efectuate de Ambulanţă se mai strecoară şi situaţii ciudate de genul transportului la dializă al unui bolnav care, în acea perioadă, era internat în spital sau, alt exemplu, transportul unui pacient dintr-un oraş al judeţului la un consult într-o clinică din Cluj etc.

Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dr. Radu Nucă, a declarat că au fost situaţii în care spitalul a refuzat plata anumite sume, dar motivele au fost cu totul altele, de exemplu, lipsa menţiunii în contractul trecut a majorării tarifului cu 20% pentru transportul în condiţii de iarnă.

În tariful pe şedinţă mai sunt incluse, în afara transportului şi a cheltuielilor cu salariile, medicamentele şi materialele sanitare, plata utilităţilor şi piesele de schimb pentru aparatură (cheltuială de care bugetul a fost degrevat, cel puţin un an şi jumătate, cât timp aparatelor noi li se asigură service-ul), adică tot atâtea posibilităţi de reducere a cheltuielilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS