14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, în bătaia rachetelor Iranului

România, în bătaia rachetelor Iranului

Preşedintele american a precizat, într-un discurs susţinut ieri la Bucureşti, că România trebuie să intre sub „umbrela“ scutului antirachetă, fiind în raza armelor nucleare ale Iranului.

Preşedintele SUA, George W. Bush, prezent la summit-ul NATO de la Bucureşti, a ţinut ieri un discurs la Palatul CEC de pe Calea Victoriei. Printre subiecte, el a menţionat că scutul antirachetă este necesar pentru apărarea Europei, deoarece Iranul construieşte rachete cu rază mare de acţiune care pot ataca acest continent, inclusiv România. „Nevoia pentru apărarea antirachetă în Europa este reală, urgentă. În 2006, Iranul a organizat aplicaţii militare în care a lansat rachete balistice capabile să lovească Israelul şi Turcia. Autorităţile iraniene au anunţat că au dezvoltat rachete cu o rază de 1.200 de mile, care le-ar permite să lovească şi România“, a spus Bush.

 

„Rusia nu este inamicul nostru“

 

Statele Unite suspectează Iranul că lucrează la un program nuclear militar, sub acoperirea unuia civil. Argumentul rachetelor iraniene este cel pe care Bush îl invocă întotdeauna pentru a susţine necesitatea proiectului de scut antirachetă, pe care Washingtonul intenţionează să îl desfăşoare în Europa de Est. Cu toate acestea, el nu oferă protecţie pentru toate ţările europene membre NATO, iar România este unul dintre statele care nu sunt apărate de scut, alături de Turcia, Bulgaria şi Grecia. De aceea, un scut antirachetă care să combine eventual sistemul american cu unul al NATO este una dintre temele summit-ului NATO de la Bucureşti. „Apărarea antirachetă la care lucrăm nu are scopul de a ne apăra de Rusia, aşa cum noul NATO pe care îl construim nu trebuie să ne apere de Rusia, pentru că Războiul Rece s-a încheiat“, a spus liderul american. „Rusia nu este inamicul nostru. Acţionăm pentru o nouă relaţie de securitate cu Rusia, care nu se bazează pe o anihilare reciprocă“, potrivit fragmentelor din discurs.

Preşedintele american, George W. Bush, a făcut apel pentru o cooperare strategică între Rusia şi NATO, care să atingă un „nivel fără precedent“, prin includerea unor baze ale fostei Uniuni Sovietice, în apărarea antirachetă din Europa.

 

„Nu ne permitem să pierdem în Afganistan“

 

Bush a mai precizat în discursul său că NATO nu îşi poate permite să piardă bătălia împotriva talibanilor şi a militanţilor al-Qaida din Afganistan. „Aşa cum preşedintele Sarkozy a susţinut la Londra, săptămâna trecută, nu ne permitem să pierdem în Afganistan. Indiferent cât ne costă, cât de greu va fi, nu ne permitem să pierdem, trebuie să câştigăm“, a spus Bush ieri-dimineaţă, în discursul susţinut înainte de începerea summit-ului. „Dacă nu învingem teroriştii în Afganistan, vom fi nevoiţi să ne luptăm cu ei pe teritoriul nostru“, a precizat Bush, adăugând că misiunea NATO din această ţară trebuie să fie prioritatea Alianţei.

El a reamintit faptul că Statele Unite au decis să trimită încă 3.000 de puşcaşi marini în Afganistan şi a insistat ca şi celelalte ţări aliate să facă acelaşi lucru. „Cerem şi celorlalte state să furnizeze forţe suplimentare. Ameninţarea teroristă este reală, criminală şi învingerea acestui inamic este prioritară“, a spus preşedintele american.

 

Ucraina şi Georgia, subiect delicat

 

Croaţia, Albania şi Macedonia sunt cele trei ţări care se vor alătura NATO, uşa Alianţei Nord-Atlantice rămânând însă deschisă şi pentru alte state din Balcani, a declarat preşedintele George W. Bush. „NATO va lua mâine o decizie istorică pentru a admite trei ţări balcanice – Croaţia, Albania şi Macedonia (…) De asemenea, afirmăm că uşa NATO este deschisă şi pentru alte state din Balcani. Vom decide dacă vom accepta şi cererea altor două ţări, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru, pentru a începe un dialog intensificat cu NATO. Uşa colaborării cu NATO este deschisă şi pentru Serbia“, a spus în discursul său George W. Bush.

Preşedintele american a subliniat, totodată, că la summit-ul de la Bucureşti aliaţii trebuie să dea un răspuns clar Georgiei şi Ucrainei în privinţa oferirii unui plan de aderare pentru acestea, subiect delicat din pricina opoziţiei Rusiei. „Aceste două naţiuni au inspirat lumea cu revoluţiile lor portocalii. Poziţia ţării mele este foarte clară: NATO ar trebui să ofere un plan de aderare pentru Georgia şi Ucraina şi să rămână deschis pentru toate democraţiile europene“, a menţionat George W. Bush.

Condoleanţe pentru Marcu

Preşedintele american, George W. Bush, a prezentat ieri condoleanţe soţiei soldatului român Aurel Marcu, căzut la datorie în Afganistan, şi a vorbit cu această ocazie despre „respectul naţiunii americane“ şi despre preţuirea pe care SUA o poartă prieteniei cu poporul român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII