9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComuna Muereasca riscă să rămână izolată

Comuna Muereasca riscă să rămână izolată


Mănăstirea Frăsinei şi 600 de gospodării din comuna Muereasca riscă să rămână izolate, după ce o alunecare de teren a afectat drumul care face legătura între comună şi restul judeţului.

 

 

Comuna Muereasca este situată în nordul judeţului Vâlcea şi este formată din opt sate aşezate de-a lungul unei artere principale de circulaţie, DJ 658 Gura Văii – Muereasca – Mănăstirea Frăsinei. Odată cu venirea primăverii, s-au activat şi alunecările de teren care au mai afectat comuna şi în urmă cu câţiva ani. „Drumul judeţean care face legătura între DN 7, comuna Muereasca şi Mânăstirea Frăsinei este afectat de alunecările de teren de la kilometrul 6+200. Surparea malului drept a obturat albia pârâului Muereasca în proporţie de 90% şi a deviat cursul pârâului spre zidul de sprijin al drumului judeţean, existând pericol de prăbuşire a acestuia. Alunecarea a afectat şi platforma drumului. În urma acestui fenomen, aproximativ 600 de gospodării riscă să rămână izolate“, a spus Dan Ungureanu, primarul comunei Muereasca. În aceeaşi situaţie se află şi Mănăstirea Frăsinei, cunoscut loc de pelerinaj pentru credincioşii din ţară şi din străinătate.

 

O femeie de 74 de ani riscă să rămână fără casă

 

Din cauza alunecării de teren s-a produs o tasare a DJ 658 şi pentru că nu s-a intervenit, drumul judeţean va fi afectat în totalitate. Zidul de sprijin al acestuia riscă să se prăbuşească, nemaiputându-se circula în zonă. O gospodărie a fost evacuată, oamenii mutându-se la rude. În prezent, este în pericol gospodăria Mariei Andreescu, de 74 de ani. „Când ne-am mutat aici, eu şi soţul meu nu aveam nimic. Am luat-o de la zero, iar soţul meu a muncit 13 ani sub pământ, prin mină, pentru ca să ne putem ridica gospodăria aceasta. Cred că
s-ar răsuci în mormânt dacă ar vedea ce s-a întâmplat cu munca noastră de o viaţă“, a povestit Maria Andreescu. Bătrâna locuieşte singură şi nu vrea cu nici un chip să plece din casa pentru care s-a chinuit atâta amar de vreme. Frigul domneşte în locuinţă, iar vântul şuieră prin crăpăturile de un deget care s-au ivit în ziduri. Bătrâna speră ca autorităţile să mai poată face ceva. „Am doi copii, o fată şi un băiat. M-au rugat să mă duc să locuiesc la ei, dar nu am vrut să plec din casa mea. Altădată, aici era o frumuseţe şi aveam o gospodărie cu care ne mândream. Încă nu pot să plec şi să uit totul…“, a precizat bătrâna, cu ochii plini de lacrimi. Femeia bolnavă şi împovărată de necazuri pare neputincioasă în faţa problemelor. Nu înţelege de ce natura, altădată prietenul oamenilor, s-a transformat acum într-un duşman de temut.

 

Nu sunt fonduri pentru Muereasca

 

Primarul localităţii s-a zbătut să întocmească repede toată documentaţia necesară, pentru a obţine fonduri înainte ca situaţia să se agraveze. „Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a întocmit toată documentaţia privind pagubele provocate prin activarea acestor alunecări de teren. Actele au fost deja înaintate la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la Prefectura Vâlcea şi la Consiliul Judeţean Vâlcea. În urma acestor demersuri, autorităţile competente au întocmit un proiect de hotărâre de guvern pentru a putea obţine fondurile necesare remedierii situaţiei. Suma de care am avea nevoie este de nouă miliarde de lei. Am înţeles că deocamdată nu sunt bani, dar sperăm să îi primim, pentru că situaţia devine îngrijorătoare. Nu putem risca să punem în pericol viaţa oamenilor, care nu au nici o şansă în faţa naturii dezlănţuite“, a declarat Dan Ungureanu.

 

Maşinile care transportă lemn pun în pericol siguranţa drumului

 

Drumul afectat de alunecările de teren mai este pus în pericol şi de transportatorii de masă lemnoasă din zonă. „Cei de la Ocolul Silvic motivează că nu pot renunţa la traficul de lemn pentru că au încheiat deja contracte pe care trebuie să le onoreze. Aici oamenii au trăit întotdeauna din prelucrarea şi vinderea lemnului, dar se pare că acum transportul masei lemnoase pune în pericol siguranţa cetăţenilor“, a precizat primarul Dan Ungureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS