9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, codaşă la numărul de medici

România, codaşă la numărul de medici

Cu doar 1,9 medici la mia de locuitori, România ocupă locul 31 din 33 în Europa, în condiţiile în care media continentală este de 3,8 medici la mia de locuitori. În 2007 au plecat să lucreze în străinătate 1.200 de doctori, adică 4% din totalul celor cu drept de liberă practică.

„Suntem în criză în privinţa numărului de medici. Practic, în România, numărul de medici şi chiar şi cel de farmacişti este de doar jumătate din necesar“, a declarat ieri preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, în cadrul Adunării Generale a Colegiului.

Conform datelor deţinute de Colegiul Medicilor, o treime din specializările medicale nu sunt acoperite în întregime la nivel naţional. Există judeţe fără medic cardiolog, endocrinolog sau pneumolog, cum ar fi Bistriţa Năsăud, Mehedinţi, Ialomiţa şi Călăraşi. În judeţe precum Mehedinţi, Călăraşi, Bistriţa-Năsăud şi Covasna, specializări cum ar fi chirurgia toracică, gastroenterologia, chirurgia vasculară sau chirurgia pediatrică nu sunt acoperite.

Criza de medici se resimte însă cel mai mult în judeţele Alba, Argeş şi Ilfov, care se confruntă cu un mare deficit de medici pe principalele specializări. „Există în aceste judeţe un deficit de medici pe specialităţi clinice extrem de importante pentru accesul pacienţilor la servicii care se adresează unor patologii frecvente, cum ar fi chirurgia pediatrică, urologia, cardiologia sau endocrinologia sau boli infecţioase“, a precizat preşedintele Colegiului, Vasile Astărăstoae.

Cauze: salariile mici şi condiţiile proaste

În aproape un sfert dintre judeţele ţării, cel puţin o treime dintre specialităţi nu sunt acoperite. În acest context, peste 50% dintre medicii cu drept de liberă practică din România ar vrea să muncească în străinătate.

Primele două cauze ale crizei de cadre medicale sunt, potrivit Colegiului Medicilor din România, salariile mici şi dotările modeste din unităţile sanitare. „Dacă acum 15 ani erau chiar şi 20 de candidaţi pe un loc la admiterea la Medicină, în prezent, numărul lor este de cinci ori mai mic. Chiar şi proaspeţii absolvenţi de liceu îşi dau seama ce îi aşteaptă dacă devin medici“, a explicat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, Florian Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII