10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiezi şi surzeşti

Copiezi şi surzeşti

Viaţa de student nu este lipsită de unele pericole. Stresul sesiunii, emoţiile examenelor, teama de a nu fi prins cu fiţuica în mână sau cu hands-free-ul în buzunar, dar şi microcăştile, care se pot bloca în urechi, toate acestea dăunează grav sănătăţii studenţilor.

Studenţii craioveni îşi pun în pericol sănătatea ca să ia o notă de trecere la un examen. Hands-free-urile folosite pentru copiat te pot duce de la examen direct în cabinetul medicului, ca să îţi scoată microcăştile din urechi.

Cu toate că sunt un pericol, afacerile cu hands-free-uri au înflorit prin campusurile şi facultăţile universităţilor din Craiova. Pe stâlpii de pe lângă facultăţi, în clădirile universităţilor, la avizierele căminelor studenţeşti, peste tot sunt lipite afişe de genul „Vând hands-free pentru copiat. Fără fir, cu microcască diametru de 2 mm. Preţ 300 de lei. Cu fir subţire (liţă), microcască diametru de 4 mm. Preţ 60 de lei. Închiriez hands-free fără fir cu 30 de lei pe zi“.

 

O microcască, cinci lei

 

Oferta este atrăgătoare şi, ca să fie sigur că şi-a convins cumpărătorii, vânzătorul a trecut pe ofertă şi o adresă de net unde pot găsi poza „mărfii“. Cu un simplu telefon afli că, dacă vrei să cumperi un astfel de dispozitiv, îţi este livrat în numai o zi şi că preţul este negociabil în funcţie de câtă marfă achiziţionezi. „Dai comandă şi e gata într-o zi, că trebuie să îl asamblez în funcţie de telefonul pe care îl ai. Negociem la preţ dacă ai comandă mai mare, poate cumperi şi pentru un prieten“, a spus vânzătorul. Se vând şi microcăştile separat, cinci lei bucata.

 

Deficienţe de auz de la hands-free

 

Aceste metode de copiat, care îţi pot aduce succesul la examen dacă profesorul nu este la curent cu noutăţile din domeniu, pot afecta auzul. „Există riscul ca magnetul să rămână înţepenit în canalul auditiv şi este foarte greu de extras pe cale naturală. La extragere, pacientul poate suferi iritaţii, dureri sau chiar răni în zona urechii. De cele mai multe ori însă, scoaterea acestor dispozitive din ureche se face pe cale chirurgicală, iar auzul este afectat. Cea mai bună metodă de copiat este să îşi înveţe lecţia şi să o copieze din cap“, a explicat dr. Marin Mîţu, orelist.

Studenţii însă par să ignore sfaturile medicilor şi sunt interesaţi să îşi cumpere dispozitivele-minune. „Îmi trebuie pentru licenţă pentru că sunt superbune. Nu am avut până acum, dar, decât să iau notă mică la licenţă, mai bine îmi cumpăr căşti şi rezolv problema. Apoi le las moştenire“, a spus o studentă în timp ce îşi nota numărul de telefon al vânzătorului şi site-ul unde poate vedea dispozitivul. Căştile de dimensiuni milimetrice sunt introduse în ureche şi pot fi scoase numai cu ajutorul unui magnet. Studenţii îşi montează pe sub haine microfonul şi îşi lipesc de corp cu scoci firele care transmit informaţiile preţioase de la telefon la căşti. Studentul intră în sală şi îşi sună repede un prieten care stă acasă, înconjurat de cursuri şi cărţi. Dacă profesorul dictează subiectele, acesta le aude, le notează, le caută în cursuri şi începe să dicteze. Această metodă de copiat a adus zece studenţi ieşeni în cabinetele oreliştilor.

iPod-urile, interzise în şcolile americane

După ce au interzis base-ball-ul în timpul testelor, şcolile din Meridian, Idaho, au trecut la interzicerea telefoanelor mobile, cu ajutorul cărora studenţii îşi trimiteau unii altora răspunsurile în timpul diferitelor examinări. Profesorii americani acuză noile media digitale că sunt instrumente ce facilitează copiatul. Căştile pot fi ascunse cu uşurinţă sub haine, acoperite cu gulerele tricourilor şi băgate în urechi. Interzicerea iPod-urilor în şcoli survine după ce profesorii au realizat că elevii îşi copiază formulele şi alte materiale necesare în timpul testelor pe asemenea aparate digitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII