19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUE finanţează incluziunea socială a romilor

UE finanţează incluziunea socială a romilor

La Primăria Drăgăşani a avut loc lansarea oficială a proiectului „Centru de Informare, Consiliere şi Pregătire Profesională Drăgăşani“, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Phare – Coeziune Economică şi Socială – Dezvoltarea Resurselor Umane, componenta Măsuri de Incluziune Socială şi Guvernul României.

Proiectul are o valoare totală de 64.200 de euro (50.000 de euro finanţarea Uniunii Europene) şi a demarat în luna ianuarie 2008. Acesta se va derula pe o perioadă de 12 luni şi este implementat de furnizorul acreditat de formare profesională Gicerova în parteneriat cu Asociaţia Pro Xpert şi în colaborare cu Primăria Drăgăşani.

La conferinţa de presă organizată cu această ocazie au participat reprezentanţi ai echipei de implementare a proiectului şi invitaţi din partea Primăriei Drăgăşani, primarul Gheorghe Iordache, directoarea Maria Drăghici şi Romică Mitală, reprezentant al comunităţilor de romi. „Proiectul îşi propune să contribuie atât la combaterea discriminării şi inegalităţii pe piaţa muncii la nivelul judeţului Vâlcea, cât şi la dezvoltarea competenţelor şi sprijinirea pentru inserţia pe piaţa muncii a grupurilor dezavantajate din rândul minorităţilor etnice (minoritatea romă) din Drăgăşani şi comunele limitrofe. Scopul proiectului este promovarea oportunităţilor de ocupare pe o perioadă de 12 luni pentru minimum 200 de persoane din rândul minorităţilor etnice din Drăgăşani şi comunele limitrofe – prin intensificarea măsurilor active de ocupare şi dezvoltarea de noi abilităţi corespunzător nevoilor în evoluţie de pe piaţa forţei de muncă. Pe termen lung, proiectul va determina schimbarea mentalităţii persoanelor din rândul minorităţii şi conştientizarea acestora asupra necesităţii şi importanţei formării continue“, a declarat Gheorghe Văduva, asistent manager.

 

Proiect adaptat nevoilor romilor

 

Pentru atingerea obiectivelor, activităţile proiectului se vor plia pe caracteristicile grupului-ţintă – reprezentat de 300 romi din Drăgăşani şi comunele limitrofe – 120 de bărbaţi şi 180 de femei, astfel încât acestea nu doar să sufere o schimbare pozitivă, ci să devină factori de transformare la nivelul comunităţii. Rezultatele finale ale proiectului vor fi: o structură în care persoanele cu risc crescut de marginalizare socială din cauza apartenenţei etnice şi lipsei unui loc de muncă – 100% din grupurile-ţintă (300 de persoane) vor putea beneficia de servicii integrate, moderne şi personalizate pe nevoile individuale ale fiecărui client – respectiv Centrul de Informare, Consiliere şi Pregătire Profesională Drăgăşani, 17% din grupurile-ţintă (50 de persoane) calificate într-o meserie solicitată pe piaţa muncii din judeţul Vâlcea, 3,3% din grupurile-ţintă (zece persoane) vor fi angajate la finalul implementării proiectului sau îşi vor deschide o afacere proprie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS