17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi de peste 35.000 de lei pentru un accident mortal

Amenzi de peste 35.000 de lei pentru un accident mortal

O societate comercială din Slatina şi alta din Severin, responsabile de un accident de muncă mortal, au primit amenzi usturătoare în urma finalizării anchetei demarate de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Acum mai bine de trei luni, un angajat al SC Galinvest Construct SRL Slatina a murit electrocutat în timp ce descărca o maşină aparţinând SC Coal Mining SRL din Severin. Florea Diaconu, de 28 de ani, angajat ca muncitor necalificat, se afla în autovehiculul pe care voia să îl basculeze. La un moment dat, bena acestuia s-a ridicat până ce a atins firele de înaltă tensiune care treceau prin zonă. Bărbatul a murit pe loc.

 

Ilegalităţi pe linie de securitate
şi sănătate în muncă

 

Ancheta demarată la momentul respectiv de reprezentanţii ITM a scos la iveală faptul că ambele societăţi răspunzătoare de moartea muncitorului au mai multe abateri de la normele legale. La SC Galinvest Construct SRL s-a constatat că firma nu a întocmit instrucţiuni de securitate şi sănătate în muncă, nu a realizat în mod corespunzător instructajul de protecţie a muncii, nu a stabilit sarcinile în fişele posturilor salariaţilor şi nu a evaluat riscurile de accidentare. Pentru toate aceste nerespectări ale legii, reprezentanţii societăţii au fost amendaţi cu 19.500 de lei.

Nici firma care avea în proprietate autovehiculul descărcat de victimă nu a scăpat de răspundere. În urma cercetărilor, inspectorii de muncă au concluzionat că instructajul de securitate şi sănătate în muncă nu a fost efectuat în mod corespunzător, iar instrucţiunile de securitate la locul de muncă lipseau. Pentru această societate, amenda a fost de 16.000 de lei.

Angajatorii, dezinteresaţi de
siguranţa salariaţilor

 

Alte 21 de societăţi din judeţ au primit amenzi usturătoare pentru că nu au respectat normele de securitate şi sănătate în muncă. Cele mai mari amenzi, în valoare de câte 10.000 de lei, au fost aplicate la SC Myr Oil SRL şi SC Icco Electric SRL. Prima societate, având ca obiect de activitate confecţiile metalice, a primit amendă pentru că nu avea autorizaţie pentru activitatea pe care o desfăşura, iar cealaltă, pentru deficienţe pe linie de electrosecuritate. Deşi sancţiunile sunt drastice, iar controalele inspectorilor de muncă sunt din ce în ce mai dese, sunt încă multe societăţi care neglijează securitatea angajaţilor. Ultimele controale au scos la iveală peste 200 de deficienţe de securitate şi sănătate în muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU