19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe la penitenciar, pe scena din Berlin

De la penitenciar, pe scena din Berlin

Scurtmetrajul lui Bogdan Mustaţă, premiat la Berlin cu „Ursul de Aur“, are în distribuţie trei tineri actori cu şcoala de corecţie. Printre ei se numără şi Florin Sinescu, care îşi execută pedeapsa la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova.

 

Florin Sinescu, Blondu’ din „O zi bună de plajă“, scurtmetrajul care a adus României „Ursul de Aur“ la Berlinale Shorts, este un tânăr craiovean de 16 ani, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă în Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova. A fost închis pentru furt. Într-una din zile, cineastul Bogdan Mustaţă a venit în căutare de actori neprofesionişti care să apară în filmuleţul său de zece minute. „A fost o selecţie. Am fost văzuţi şi apoi am aflat că am fost ales“, povesteşte tânărul firav, care ne priveşte cu o oarecare rezervă, dar în acelaşi timp cu mândrie, de dincolo de masa care ne desparte în una dintre sălile penitenciarului.

Ne-am fi aşteptat să descoperim un băiat sigur pe el, bine clădit. Numai că Blondu’ e cu totul altfel. Are un fizic firav şi priveşte cu teamă. Ţigara din care mai trage un fum pare să-i dea un aer de maturitate, căpătată undeva, în spatele uşilor închise. Aşteaptă întrebările. Îşi face curaj şi zâmbeşte la gândul că, cine ştie, când îşi va ispăşi pedeapsa, va urma o carieră în actorie. Premisele sunt promiţătoare. „După succesul cu «O zi bună de plajă», în septembrie mi s-a promis că voi face parte dintr-un nou proiect cinematografic“, precizează tânărul, căruia cu greu îi vine să creadă că figurează pe afişul unui scurtmetraj de succes.

Amintiri de la filmări

Pe litoral, la Costineşti, acolo a cunoscut Blondu’ lumea filmului. Primele indicaţii ale regizorului erau executate mecanic. Au fost două săptămâni de filmări, timp în care tânărul actor craiovean neprofesionist a fost transferat la Poarta Albă. În fiecare dimineaţă – alt drum, spre locul de filmare, alte secvenţe care veneau să le completeze pe celelalte. Amatorii s-au adaptat repede situaţiei, replicile le-au învăţat de drag, au fost însă şi momente peste care au trecut cu greutate. „Mi-a fost destul de dificil să o apostrofez pe actriţa care juca rolul prostituatei. Avea vreo 40 de ani, aproape ca mama, ceea ce făcea ca lucrurile să se complice. În plus, mai erau şi replicile care trebuia spuse cu toată sobrietatea, aşa că trebuia să-ţi mai înghiţi râsul, care ar fi stricat toată filmarea. A fost bine în cele din urmă. Şi frumos în acelaşi timp“, povesteşte Blondu’.

Ne despărţim de personajul lui Bogdan Mustaţă, nu înainte de a afla cea mai arzătoare dorinţă a tânărului, care astăzi numără zilele rămase până la noul proiect cinematografic: „Am să mă fac actor“. Şi-l credem pe cuvânt, căci în ochii săi am putut citi acea dorinţă de a scăpa de stigmatul unei greşeli care i-a marcat existenţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII