17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPensionar uitat de Casa de Asigurări

Pensionar uitat de Casa de Asigurări

GORJ. Pensionat în luna aprilie 2004, Dumitra Alexandru, din comuna Glogova, judeţul Gorj, se află în evidenţa medicului de familie Mihail Moisescu din Motru, la rubrica asigurat. El a beneficiat de toate facilităţile care se acordă celor ce îndeplinesc calitatea de asigurat al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, până în luna februarie 2008, când a fost anunţat că trebuie să plătească o contribuţie cu începere din anul 2005, deoarece nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordinul nr. 617/ 2007 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Altfel spus, Dumitra Alexandru şi-a pierdut calitatea de asigurat al CAS Gorj, iar pentru revenire, i se solicită achitarea unei sume substanţiale către instituţie. În cei aproape patru ani de la data pensionării, asiguratul nu a primit din partea CAS Gorj nici o corespondenţă care să îi aducă la cunoştinţă eventualele modificări survenite, iar despre pierderea calităţii de asigurat a aflat acum câteva zile.

Medicul de familie, Mihail Moisescu, a cerut lămuriri de la directoarea economică a CAS Gorj, Elena Cojocaru, deoarece legalitatea situaţiei create ar avea ca urmare recuperarea valorică a unor facilităţi din buzunarul medicului, calculate pentru toţi anii în care acesta a acordat îngrijiri medicale pacientului. Nu a reuşit, ci, dimpotrivă, s-a încurcat mai rău prin hăţişul birocraţiei.

Necunoaşterea în totalitate a prevederilor legale din domeniu de către salariaţii care trebuie să le aplice produce greutăţi majore în desfăşurarea unor activităţi pentru unii şi pagube pentru alţii.

Ordinul nr. 617/2007, invocat drept cauză a pierderii calităţi de asigurat a lui Dumitra Alexandru, stabileşte în secţiunea 6, art. 17, alineatul 1, că pentru pensionari contribuţia se aplică numai la veniturile ce depăşesc limita supusă impozitului pe venit, stabilită de Codul Fiscal, iar la pct. 2, hotărăşte că „pentru venituri din pensii aflate sub limita sumei impozabile din pensii prevăzute de Codul Fiscal, contribuţia se datorează şi se calculează începând cu 1 ianuarie 2008“. Dumitra Alexandru beneficiază după ultima mărire de o pensie în valoare de 610 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS