19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDirectorii SNLO şi CER au fost audiaţi la DNA

Directorii SNLO şi CER au fost audiaţi la DNA


Directorii generali ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Complexului Energetic Rovinari (CER), Eugen Davidoiu şi Laurenţiu Ciurel, au fost audiaţi ieri de procurorii anticorupţie în dosarul în care ministrul muncii, Paul Păcuraru, este acuzat de luare de mită.

 

Directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Eugen Davidoiu, şi directorul Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurenţiu Ciurel, s-au prezentat ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde au fost audiaţi în calitate de martori în dosarul în care sunt urmăriţi penal ministrul muncii, Paul Păcuraru, şi liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega. Cei doi sunt acuzaţi de luare, respectiv dare de mită. Procurorii anticorupţie spun că Dan Ilie Morega ar fi intervenit pentru ca firma lui Mihnea Păcuraru, fiul ministrului Păcuraru, să obţină contracte la societăţi din minerit şi energie. În schimbul contractelor respective, ministrul muncii s-ar fi implicat, la rândul său, în numirea unui inspector-şef interimar la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. Recent, directorii SNLO, CER, respectiv directorul Complexului Energetic Turceni au dat publicităţii comunicate în care au precizat că Dan Ilie Morega nu a intervenit pe lângă aceştia pentru a facilita contracte pentru firma lui Mihnea Păcurariu, INTRATEST.

Nu a discutat cu Morega

La ieşirea de la audieri, Eugen Davidoiu, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, le-a declarat ziariştilor că nu a discutat niciodată cu liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, despre Mihnea Păcuraru şi despre contracte pentru firma acestuia. „Am fost întrebat dacă Morega a făcut presiuni asupra mea pentru încheierea unor contracte. Nu este adevărat şi oricum n-aş fi percutat la astfel de comenzi şi niciodată nu o să percutez. Cert este că nu am discutat niciodată cu Morega despre favorizarea unei firme a lui Paul Păcuraru sau a fiului său“, a spus Davidoiu. INTRATEST a câştigat împreună cu SC FORMENERG o licitaţie la SNLO, obiectul contractului fiind organizarea de cursuri de perfecţionare pentru salariaţii Societăţii Lignitului. „Programul de achiziţii a fost făcut de la finalul anului trecut, deci în nici un caz nu a fost o procedură care să fie programată pentru firma domnului Păcuraru. Programul era stabilit cu multă vreme înainte. Dumnealui a venit odată la noi, a lăsat un bilanţ comercial, după care a fost invitat să participe la această procedură. Nu a venit, dar firma dumnealui avea un contract de subantrepriză sau subcontractare cu FORMENERG, firmă de stat, de formare a energeticienilor. A participat în subcontractare cu această societate, care a câştigat procedura. Era vorba de un curs de comunicare şi spirit de echipă. Cu FORMENERG mai aveam contracte în baza unor proceduri similare încheiate şi la începutul lui 2007, şi în 2006, şi în 2005, deci aveam formare profesională cu ei. Valoarea a fost chiar foarte mică, 680 de lei pe cursant. În orice caz, a fost o ofertă corespunzătoare şi a respectat toate cerinţele din caietul de sarcini“, a mai declarat Eugen Davidoiu.

Davidoiu a vorbit cu Păcuraru la telefon

Directorul Societăţii Lignitului Oltenia a recunoscut în faţa ziariştilor că a avut o discuţie la telefon cu ministrul muncii, Paul Păcuraru, care ar fi intervenit pentru două persoane să fie primite în audienţă la Eugen Davidoiu. Una dintre cele două persoane era chiar Mihnea Păcuraru, fiul ministrului Paul Păcuraru, care tocmai se pregătea să prezinte o ofertă SNLO. „O singură dată am discutat cu dumnealui. A fost prima şi ultima dată când m-a sunat să-mi spună că la mine în secretariat stau două persoane de două ore şi mă întreba dacă pot să le primesc în audienţă. S-a prezentat la telefon, dar nu în calitate oficială. Eu i-am răspuns că sigur că da. Nu mi-a menţionat la telefon despre ce persoane era vorba. Ulterior, după ce am terminat întâlnirea în care eram angrenat, am ieşit în secretariat, unde într-adevăr erau două persoane. Le-am poftit în birou şi am stat la masa de consiliu. Mi-au prezentat câte o carte de vizită. Unul era Mihnea Păcuraru. L-am întrebat care este scopul vizitei sale şi mi-a dat acel pliant comercial. Mi-a spus că are o firmă de pregătire profesională. Era un pliant comercial, pliantul l-am înregistrat la secretariat şi l-am dirijat cu rezoluţie către Direcţia comercială. I-am spus că procedurile noastre sunt deja stabilite şi că va intra şi firma dumnealui în baza noastră de date. I-am spus că va fi invitat la eventualele proceduri organizate de SNL Oltenia pe specificul societăţii dumnealui. S-a întâmplat ca lucrul acesta să fie după două luni. A primit acea invitaţie, dar nu s-a prezentat în mod direct. Oricum, valoarea cursurilor era foarte mică, undeva la 15 – 20 de mii de euro, şi erau 173 de cursanţi, dacă îmi aduc eu bine aminte, în caietul de sarcini.

Valoarea pe cursant era foarte, foarte mică, undeva la jumătatea preţului pentru cursurile de expert anticorupţie. Asta a fost tot“, a adăugat Eugen Davidoiu. Atât ministrul Păcuraru, cât şi Dan Ilie Morega au negat acuzaţiile care li se aduc, denunţând orice fel de implicare în afacerile lui Mihnea Păcuraru. Procurorii care efectuează cercetări în dosarul Păcuraru au la dispoziţie mai multe interceptări telefonice care îi au ca protagonişti pe Morega şi Păcuraru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII