20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGripă la Craiova

Gripă la Craiova

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj este în alertă după ce în judeţ s-au confirmat primele cazuri spitalizate de gripă. Este vorba de două persoane, din cele trei internate în ultimele două săptămâni la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, care au fost confirmate în urma analizelor virusologice.

„La două dintre cazuri s-au izolat virusuri gripale tip A/H1N1, conform buletinului primit de la Institutul «Cantacuzino». Cele două cazuri sunt din mediul urban, la grupa de vârstă de 15-64 de ani. Evoluţia celor două cazuri a fost favorabilă, în prezent bolnavii fiind externaţi“, a precizat ieri, printr-un comunicat, ASP Dolj.

Pentru prevenirea apariţiei unor noi cazuri, autoritatea sanitară doljeană a transmis spitalelor instrucţiuni privind limitarea accesului vizitatorilor în secţii şi clinici, în special în cele de nou-născuţi, pediatrie şi terapie intensivă.

 

S-au suplimentat dozele de vaccin antigripal

 

La nivel naţional, s-a constatat totuşi o scădere a numărului cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute. În ultima săptămână, au fost confirmate 174 de cazuri spitalizate. Numărul este uşor sub media din ultimii cinci ani, însă, potrivit previziunilor Ministerului Sănătăţii, numărul acestora ar putea să ajungă până la 309 în săptămânile următoare.

Având în vedere că 95% din bolnavii de gripă confirmaţi până acum nu s-au vaccinat antigripal, ministerul a suplimentat dozele pentru vaccinarea gratuită a populaţiei. Doljul a primit 10.000 de doze de vaccin antigripal care vor ajunge la medicii de familie pentru continuarea vaccinării antigripale la populaţia cu risc crescut de a contracta sau transmite gripa, persoane cu vârsta peste 65 de ani, bolnavi cronic adulţi şi copii, personal medical nevaccinat până în prezent.

La nivel european, numărul cazurilor de gripă este în creştere. Au apărut epidemii în 12 ţări (Austria, Belgia, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveţia şi Ungaria) şi focare regionale în Bulgaria, Cehia, Germania, Letonia şi România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS