20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu pierdut trenul de liceu

Au pierdut trenul de liceu

Ultima sesiune a testelor naţionale s-a încheiat ieri cu proba la alegere între istorie şi geografie. Dacă unii candidaţi aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele şi îşi fac planuri pentru liceu sau facultate, peste 200 de absolvenţi de gimnaziu au pierdut ultimul tren spre liceu.

Timp de o săptămână, sute de absolvenţi de gimnaziu de toate vârstele au încercat să treacă prin cel mai important examen al vieţii lor. Cei mai tineri nu se aflau la prima încercare şi doreau doar să se transfere de la şcolile de arte şi meserii la liceu, în timp ce pentru alţii examenul acesta a reprezentat şansa de a-şi continua studiile. „M-am hotărât să fac liceul la seral, că nu vreau să rămân toată viaţa cu opt clase. Părinţii mei nu au avut bani să mă ţină nici la o şcoală de meserii şi de la 14 ani eu nu ştiu decât de muncă. Am făcut un curs de strungar, dar tot şcoala e importantă. Pe mine m-au învăţat copiii materiile astea şi mă vor ajuta şi la liceu“, a spus mândru Costel Anghel, din Craiova.

Bac şi fără teste naţionale, până la noi ordine

Legea învăţământului nu prevede că testele naţionale sunt obligatorii pentru elevii înscrişi la şcolile de arte şi meserii, care, după cei patru ani de şcoală, fac un an complementar de liceu şi dau bacalaureatul. Elevii sunt însă precauţi şi nu vor ca după 13 ani de şcoală să nu poată da bacalaureatul pentru că vreun ordin al ministerului apărut între timp va schimba situaţia. „Nu am mai fi dat aceste teste, dar profesorii ne-au spus că legile se pot schimba şi ne putem trezi în clasa a XIII-a că nu putem da bacul pentru că nu avem capacitatea“, a spus Marius, elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar Construcţii Maşini ICM 2 din Craiova.

Şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj i-au sfătuit pe elevii de la SAM-uri să se înscrie la ultima sesiune a testelor naţionale. „Nu putem să garantăm că aceşti elevi vor putea da bacalureatul dacă urmează ruta progresivă. Legile se schimbă de la un an la altul şi nu ştim ce schimbări pot apărea. De aceea este bine să aibă şi aceste teste“, a explicat Ceresela Cremene, vicepreşedinta Comisiei Judeţene de Teste Naţionale 2008.

Majoritatea candidaţilor au ales geografia

Odată cu trecerea zilelor de examen, tot mai mulţi candidaţi au renunţat, la ultima probă prezentându-se 1.260 din cei 1.492 de absolvenţi de gimnaziu înscrişi. Cei mai mulţi candidaţi au fost din mediul rural – 711, în timp ce din oraşele judeţului s-au prezentat la proba la istorie sau geografie 549 de persoane. Majoritatea celor înscrişi au ales geografia. „Cei mai mulţi candidaţi, 952, au ales să dea examen la geografie, iar la istorie s-au înscris 308. Din cei 549 de candidaţi din mediul rural, 436 au dat proba la geografie şi 113 la istorie. Din mediul rural s-au prezentat la ultima probă 711 candidaţi, dintre care 516 au dat examen la geografie şi 195 la istorie“, a precizat Cerasela Cremene.

Prins cu copiuţa la geografie

Dacă o parte din candidaţi s-au speriat de examene şi au renunţat la planurile de liceu sau facultate, alţii au încercat să treacă folosind metode neortodoxe, dar au fost prinşi şi eliminaţi din examen. „La centrul de la Grupul Şcolar Construcţii Maşini ICM 2, un elev de la Şcoala Ostroveni, care susţinea proba la geografie, a fost eliminat pentru fraudă. În această sesiune am avut doi elevi eliminaţi, unul în prima zi de examene, la proba de limba şi literatura română, şi cel de azi de la geografie, amândoi fiind prinşi copiind“, a menţionat Cerasela Cremene. Candidaţii vor scăpa de emoţii mâine, după prânz, când vor fi afişate rezultatele. În aceeaşi zi, până la ora 20.00, cei nemulţumiţi pot depune contestaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS