17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul a aprobat ordonanţa CNSAS

Guvernul a aprobat ordonanţa CNSAS

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea CNSAS, cu unele modificări faţă de proiectul iniţial. Din proiectul de ordonanţă care a intrat în dezbaterea guvernului lipsea posibilitatea CNSAS de a verifica din oficiu anumite categorii de persoane şi nu conţinea prevederi legate de deconspirarea foştilor ofiţeri de securitate sau posibilitatea de a trimite documente în instanţă pentru un eventual verdict de poliţie politică. Deşi se păstra caracterul public şi transparent al CNSAS şi se introducea o menţiune la poliţia politică, printr-o redefinire a ei ca „săvârşirea unor fapte grave împotriva vieţii, integrităţii fizice sau psihice şi libertăţii persoanei“, nu era încă foarte clar care sunt atribuţiile Colegiului în acest domeniu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a precizat ieri că membrii Colegiului, în loc să dea verdicte de poliţie politică, vor face constatări, pe care le vor trimite justiţiei spre pronunţare. Primul-ministru a subliniat că, astfel, doar „funcţia juridică propriu-zisă“ va fi transferată la justiţie, decizia Curţii Constituţionale spunând că nu se poate accepta „o justiţie paralelă sau o suprapunere a actului de justiţie“.

 

Reglementare

temporară

 

CNSAS continuă să funcţioneze în structura, cu patrimoniul şi bugetul existente anterior deciziei Curţii Constituţionale. Atribuţiile au rămas neschimbate – instituţia „asigură exercitarea dreptului de acces la propriul dosar întocmit de organele de Securitate ca poliţie politică, acesta constând în studierea nemijlocită, eliberarea de copii de pe dosare şi de pe încrisurile doveditoare despre cuprinsul dosarului“ şi „furnizează la cerere identitatea persoanelor care, utilizând nume conspirative, au contribuit cu informaţii la completarea dosarului numai dacă acestea pot fi stabilite cu certitudine“. Totodată, CNSAS „asigură exercitarea dreptului de acces la informaţii de interes public cetăţenilor români, precum şi reprezentanţilor presei scrise şi audio-vizuale, partidelor politice, organizaţiilor neguvernamentale legal constituite, autorităţilor şi instituţiilor publice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001“ şi „dă publicităţii informaţii şi documente care atestă implicarea organelor de Securitate şi a altor structuri politice şi represive ale regimului totalitar comunist în săvârşirea unor fapte grave împotriva vieţii, integrităţii fizice sau psihice şi libertăţii persoanei, precum şi a unor acte de trădare a intereselor naţionale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS