9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSarkozy, în România

Sarkozy, în România

Preşedintele Franţei a efectuat o vizită de câteva ore în România, discutând cu preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu, şi adresându-se plenului parlamentului.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a efectuat ieri o scurtă vizită în România, ocazie cu care a semnat şi un parteneriat strategic între cele două state. Mai întâi, Sarkozy a participat la dineul oferit de preşedintele Băsescu la Palatul Cotroceni, în cinstea sa. A avut apoi, la Palatul Parlamentului, o întâlnire cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, la care au participat şi miniştrii liberali Varujan Vosganian, Cristian David şi Adrian Cioroianu, după care a susţinut un discurs în faţa legislativului de la Bucureşti.

 

Poziţii divergente pe tema Kosovo

 

În cadrul conferinţei de presă comune, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi preşedintele Traian Băsescu au exprimat poziţii divergente pe tema Kosovo. Rugat de presă să comenteze rezultatul alegerilor din Serbia şi situaţia din Kosovo, Sarkozy a arătat că „Franţa se bucură“ de victoria lui Boris Tadici, invocând şi speranţa sa legată de un viitor european al Serbiei. „Considerăm că independenţa Kosovo este inevitabilă şi trebuie să se facă în cele mai bune condiţii, iar Europa trebuie să rămână unită, ceea ce îmi întăreşte convingerea că toate ţările din Balcani, sau Moldova, de pildă, au vocaţia de a face parte din Uniunea Europeană“, a spus Sarkozy.

Băsescu a intervenit şi a punctat că, pentru a nu exista „dubii din punct de vedere al presei româneşti, ţara noastră va fi un partener exterm de loial al deciziilor Uniunii, dar nu va recunoaşte independenţa Kosovo declarată unilateral“. Şeful statului a reierat astfel poziţia României pe tema Kosovo, care este în dezacord cu cea a majorităţii statelor UE şi a SUA.

 

„Franţa este prietena fidelă şi complet angajată a României“

 

În cadrul discursului susţinut ieri în plenul celor două Camere ale Parlamentului României, preşedintele Franţei a declarat că Franţa este o „prietenă fidelă şi complet angajată“ a României, ţară pe care nu o va trăda niciodată.

Nicolas Sarkozy şi-a început discursul în Parlamentul României adresându-se cu apelativul „Dragi prieteni“. El a spus că ia cuvântul „cu mare emoţie“ în Parlament, un loc despre care a apreciat că este „încărcat de o istorie dureroasă, care stă mărturie a renaşterii României, o Românie democratică, europeană“. Sarkozy a spus că românii au cunoscut toate dramele Europei, inclusiv pe cea a Holocaustului, dar că, într-un final, „poporul român a triumfat, eliberându-se prin propriile puteri de oprimare“. Şeful statului francez a precizat că „Franţa este prietena fidelă şi complet angajată“, a României, pe care nu o va trăda niciodată.

Nabucco

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri, la finalul întrevederii cu preşedintele Franţei, că s-a convenit ca firma de stat Gaz de France să fie asociată proiectului Nabucco, ce presupune construirea unui gazoduct de 3.300 km pentru a aduce gaz din Orientul Mijlociu şi Asia către Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS