Vânători cercetaţi penal

Autori


Vânătorii doljeni le dau de furcă poliţiştilor, care fac cercetări privind abuzul în serviciu şi înşelăciunile comise în cadrul a două asociaţii sportive de profil.

Poliţiştii încearcă să facă ordine într-o poveste încâlcită, care durează de ani buni. Discordia între vânătorii doljeni a apărut în 2005, când 514 membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dolj au fost excluşi pentru neplata cotizaţiilor obligatorii, începând cu anul 2000. Lista cu cei 514 vânători rămaşi „fără glonţ pe ţeavă“ a fost publicată în Monitorul Oficial şi, ca urmare, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Dolj le-a anulat dreptul de a mai deţine arme.

Rămaşi fără puşti şi fără asociaţie, unii dintre aceştia, circa 60 de pasionaţi, s-au constituit în Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Filiaşi, condusă de Paul Măcreanu, unul dintre cei „răzvrătiţi“ împotriva AJVPS Dolj. Această asociaţie a încasat banii de la membrii înscrişi, care doreau documentele pentru a-şi putea recupera puştile lăsate pentru păstrare la armurieri autorizaţi sau pentru a-şi cumpăra altele. Problema a fost că AVPS Filiaşi nu a avut un fond de vânătoare, aşa cum prevede legislaţia în domeniu. Nici nu a reuşit să facă rost de un astfel de teren în termenul de trei luni, prevăzut de lege. Normele în vigoare, respectiv Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi pescuitul sportiv, precizează că, dacă asociaţiile înfiinţate în acest scop nu îndeplinesc condiţiile prevăzute (deţinerea unui fond de vânătoare), se dizolvă chiar şi în urma solicitării făcute de o persoană interesată. Paul Măcreanu, şeful fostei AVPS Filiaşi, desfiinţată prin hotărâre judecătorească definitivă în 2005, arată cu degetul către Teodor Nuţă, directorul AJVPS Dolj. Consecinţa desfiinţării: membrii vânători înscrişi în AVPS rămân iarăşi „pe drumuri“.

 

Abuz în serviciu şi înşelăciune

 

În 21 februarie 2006, tot la Filiaşi se înfiinţează Asociaţia Vânătorilor Pescarilor şi Proprietarilor (AVPP), condusă de Valeriu Măcreanu, fratele lui Paul. AVPP Filiaşi încasează alte cotizaţii de la vânătorii înscrişi aici şi le eliberează documente doveditoare că sunt membri vânători, că au, aşadar, dreptul de a deţine puşti de vânătoare.


Numai că nici această asociaţie nu are fond de vânătoare, toate fiind „înghiţite“ de AJVPS Dolj, care are 52 de fonduri, conform directorului Nuţă. De data aceasta, a scăpat însă de dizolvare pentru că nu are trecută în statut vânătoarea ca scop unic.

AJVPS Dolj, pe de altă parte, a primit la începutul acestui an solicitări de la foşti membri pentru a fi reprimiţi în asociaţie. Într-o şedinţă a comitetului asociaţiei din 3 ianuarie 2008, şapte-zece foşti membri au fost primiţi şi şi-au recăpătat calitatea de vânători. Comitetul a ignorat Legea nr. 407/2006, care, la capitolul IV, articolul 28, alineatele 2 şi 3, stipulează că membrii „proaspeţi“ trebuie să facă instruire practică şi să treacă de un examen în faţa unei comisii de specialitate pentru a obţine permisul de vânătoare, conform comisarului-şef Nelu Gruia, şeful Biroului Arme, Explozibili, Substanţe Toxice din cadrul IPJ Dolj. Asociaţia le-a eliberat membrilor reprimiţi documentaţia fără să respecte condiţiile legii.

 

Se efectuează cercetări

 

În prezent, poliţiştii cercetează angajaţii AJVPS Dolj sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. În acelaşi timp, şefii AVPS Filiaşi, în forma ei nouă de AVPP Filiaşi, sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, din cauza cotizaţiilor încasate în 2005, când asociaţia a funcţionat, dar nu a avut nici un fel de activitate.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. ion ion said:

    Foarte bine ca politia s-a sesizat cum se fac mai nou vanatorii.Ar fi bine sa se sesizeze si alte institutii sa verifice cum se justifica majorarea anuala a cotizatiei ,ce se face cu banii de la strainii ce vaneaza pe fondurile AJVPS Dolj.,cum un braconier dovedit a ajuns in comitetul filialei .In conducerea filialei sunt oameni ce nu pot fi schimbati ,la adunarile generale participand marea majoritate a braconierilor protejati de ei care ii sustin cu inversunare.Paznicii de vanatoare nu-si fac datoria fiind compromisi de braconieri sau pur si simplu sa nu supere sefii.Incercati sa faceti ceva sa revenim la vanatoarea de placere ca sport .Oameni noi pasionati pot face acest lucru sa nu ajungem ca in Italia unde nu mai e vanat se impusca dor ce se populeaza si sezonul se incheie in 2-3 zile.Forul tutelar de la Bucuresti de ce mai mananca banii ,daca nu cunoaste situatia din teritoriu,dar ce sa mai spunem doar pres. onorific Nastase participa la masacre ca cel organizat de Tiriac si ma intreb ce satisfactie au sa impuste niste animale tinute in captivitate. Mare mirare sa se schimbe ceva totusi,felicitari pt. dl.Gruia ca incearca ,nu se stie daca va fi lasat sa-si faca treaba ca de pe AJVPS mananca multi.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 1 februarie 2008

Actualitate

» Dolj: Accident mortal în apropiere de Radovan
» Ultimele teste naţionale
» Caragiale n-a murit!
» Cablu de tensiune, rupt cu excavatorul
» Legea CNSAS, neconstituţională
» Gorun, plângere penală împotriva premierului

Local

» Ziua zero pentru staţia de epurare a Craiovei
» Scurte ştiri
» Două accidente mortale
» Încep înscrierile pentru elevii din clasa I
» Alocaţiile se vor achita prin card sau mandat poştal
» Bătrân dispărut, găsit mort pe câmp
» Calitatea aerului din Râmnic – monitorizată
» DGASPC reclamă asistenţii sociali din primării
» Amenzi pentru munca la negru
» Mii de dosare nesoluţionate de procurori
» Nereguli în trafic
» Handbaliste de la CSS Drobeta Turnu Severin, bătute
» Transportatorii rutieri ameninţă cu greva generală
» Copiatul face ravagii în facultăţi

Dolj

» Viaţă de funcţionar

Gorj

» Cotizaţii de peste 300.000 de lei, plătite de CJ Gorj
» Călinoiu locuieşte într-o vilă de lux
» Călinoiu locuieşte într-o vilă de lux
» Directorii din minerit, solidari cu liberalul Morega

Sport

» Eugeniu Ştefănescu, condus pe ultimul drum
» Scurte ştiri
» Coreea de Sud a câştigat grupa Asiei
» Arbitri croaţi la Nürnberg
» Andrei Pavel apreciază echipa Franţei
» Vali Năstase a ajuns în Liga a treia
» Debut după 24 de ore
» Stângaciu, în topul mondial al portarilor
» Auxerre a prins gustul românilor
» Vâlcea, învinsă de Rova Roşiori
» Jose Moreira, ultima achiziţie
» Atacul, slăbiciunea pandurilor
» Egali cu Zalaegerszeg

Bani & Afaceri

» Seminţele din care au crescut dolarii
» Creditele în euro se pot transforma în lei

Magazin

» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Apariţii editoriale
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Legea care a amuţit tribuna
» Romeo, Julieta şi cuvântătoarele

Top